Strona 1 z 1

Szyszkowe wariacje

: 09 cze 2015, 22:28
autor: Kopek
Mój pierwszy temat w tym dziale.

Chodzi oczywiście o zielone szyszki. Na pierwszy ogień poszły sosnowe. Wczoraj akurat prowadziłem wycinkę pod linią WN. Wystarczyło pozbierać :mrgreen: .

Dżemik już zblenderowany. Cierpkie cholerstwo. Zobaczymy rano po schłodzeniu. Wykonanie: garść szyszek zblenderowałem, dodałem drugie tyle cukru i łyżkę miodu. Niewielką ilość pokropiłem sokiem z cytryny. Troszkę to zmienia smak.

Nastawiłem również syrop. Poszatkowane szyszki na przemian usypałem warstwami z cukrem. Ponoć za dwa tygodnie na parapecie w słońcu będzie podkład pod nalewkę. Trochę to inaczej niż z podbiałem ale zobaczymy. Szyszek nie brakuje. Wycinka jeszcze potrwa trochę ;-)


przepisy zapożyczone stąd: http://durszlak.pl/przepisy-kulinarne/d ... szek-sosny

: 10 cze 2015, 19:08
autor: Apo
Ja robiłam w tym roku syrop z pędów sosny na syrop i pod nalewkę. Nieco za mało cukru dałam i część wyszła gorzkawa a jeden słoik spleśniał i musiałam go wywalić :/
Ale dosypać cukru zawsze można a dodana wódeczka w ogóle sprawiła, że wszystko jest cacy :)
A! Jak zostawiłam słoiki na słońcu to po kilka dniach z dwóch zaczęło mi się wszystko wylewać - chyba za mało miejsca zostawiłam, bo pędów wrzuciłam aż po samą górę i dodatkowo je ubijałam na maxa tłuczkiem w słoiku, żeby się więcej zmieściło ;)