Strona 1 z 1

Wiesiołek

: 25 wrz 2013, 11:35
autor: Mr. Wilson
Annael9, napisała - "A gotowaliście może wiesiołka? Bo nie wiem co się z nim robi :-? "

Tak, bardzo często wykorzystuję korzenie wiesiołka w swoich potrawach. Roślina bardzo pospolita, korzenie grube, wydajne, łatwy zbiór i przygotowanie.
1. Starte korzenie dają bardzo kleistą masę i zastępują mi jajka w terenie, mieszam z mąką i robię placuszki o lekko słodkawo-owocowym posmakiem.
2. Korzenie gotuję, tnę na cienkie plasterki i dodaję do innych, sałatkowych roślin.
3. Najprostszy sposób to wrzucić korzenie do gara z innymi składnikami zupy i ugotować.

: 25 wrz 2013, 13:23
autor: INO
Najpierw robisz kleistą mase i mieszasz z mąką ????

: 25 wrz 2013, 18:03
autor: Mr. Wilson
Dokładnie tak.

: 25 wrz 2013, 22:08
autor: Annael9
Dziękuję za odpowiedź. Zaniedbałam wiesiołka kiedy ładnie kwitł. Może dlatego, że susza była i nie rzucał się w oczy. Dopiero teraz gdy jesień sprawia, że usychają trawy, na ziemi spostrzegam bardzo ładne rozety wiesiołka. Wykopałam kilka korzeni, tak przy okazji, ugotowałam, tak na próbę nic nie dodając aby zbadać smak i zachowanie - tak bez dodatków. Klei się rzeczywiście nawet przy obieraniu.
Wypróbuję jeszcze w zupie chwaściano sojowej ( z pokruszonymi suchymi kotletami sojowymi ) oraz jako placek. Okazuje się bowiem, że jest tych korzeni, u mnie w ogrodzie, więcej niż można się spodziewać. :-)

: 23 lip 2014, 12:47
autor: acia1065
Kwiaty wiesiołka można dodawać do sałatek, korzenie po ugotowaniu można też użyć jako składnik sałatek. Nasiona używamy po uprażeniu na suchej patelni, ale w małych ilościach.