Strona 1 z 1

Mini Grill

: 19 maja 2015, 12:59
autor: wilow7
Natknąłem się na osłonę wentylatora, wyciąłem środek (-16 g) i dorobiłem z rurek fi 6 x 1 nóżki.
'Kratka' waży 20 g a nóżki 96 g = 116 g.
Widać wyrażnie, że muszę poszukać cieńszych rurek (0,5 mm) lub może użyć lżejszych z elemetów składanego parasola.
https://plus.google.com/u/0/photos/1066 ... 0124568545

: 19 maja 2015, 13:15
autor: Michal N
A pod to, palenisko z koszyka do gotowania na parze:
http://intersklepkielce.pl/1339-4972-la ... nghoff.jpg

: 19 maja 2015, 20:56
autor: Precel
Albo rurki zastąpić śledziami z namiotu i można rozpalać grila bezpośrednio na glebie.

Nie wiem jak to wyjdzie z wagą no ale to zawsze można sprawdzić...

: 20 maja 2015, 13:32
autor: thralll
Czasami zabieram kratkę z grilla jednorazowego.
Jest to wielkości mniej-więcej kartki A4 i waży pojedyncze gramy. Z drugiej strony jest na tyle sztywna, że wytrzyma ciężar umieszczonego na niej jedzenia.
Jedyny problem to fakt, że ta kratka jest ostra na rogach, więc trzeba na nią uważać przy pakowaniu jej do plecaka.
Nie ma do niej nóżek, ale w terenie łatwo je dorobić z drewna/kamieni.
Teraz zastanawiam się czy jej nie usztywnić tak żeby wytrzymywała ciężar garnka z wodą i dorobić do niej jakieś składane nogi :mrgreen:

: 20 maja 2015, 15:26
autor: SmileOn
Też zrobiłem miniGrill, tylko że mój w obecnym układzie trzeba wbijać w podłoże bo inaczej nie stoi co jest sporym minusem, plusem jest natomiast waga i w zasadzie zerowy wkład pracy. Oczywiście zmiana nóżek na grubsze i blokowane była by możliwa, na razie jednak nie jest mi to potrzebne.

https://picasaweb.google.com/1006520161 ... 4838119554

https://picasaweb.google.com/1006520161 ... 0900977346

: 20 maja 2015, 20:27
autor: Bubel
A może by tak... drobna siatka (taka jak np. na fermach drobiu) rozpięta na kwadratowy stelażu z uprzednio przygotowanych rurek (2 w kształcie litery C i dwie proste), podwieszana na łańcuszkach/linkach stalowych idących od rogu do zbiorczego karabińczyka? z pewnością bardziej pakowne rozwiązanie, bo wszystkie elementy wchodzą w jeden walcowaty woreczek.

: 23 maja 2015, 20:07
autor: Q_x
Zainspiruję:


Tylko pytanie mam takie na serio: dlaczego nie piec ryby czy innego grzyba na patyku nad ognichem? Znam dobre powody (oszczędzanie patyków, steki i karkówka, stałe obozowiska albo liczne imprezy), z ciekawości i bez przekory pytam o Wasze niechętne podejście do tradycyjnego ogarnięcia tematu.

: 24 maja 2015, 10:40
autor: Driver
Q_x ciekaw jestem czy to by się też tak fajnie składało jak już się ufifra z tłuszczu sadzy i innych brudów, fajne ale troszkę dużo zabawy z rozkładaniem :-)

: 24 maja 2015, 11:14
autor: wilow7
Q-x Nie chodzi o grillowanie, ale o podstawkę pod menażkę, garnek. patelnię.
Jeśli w dwóch pierwszych przypadkach można zawiesić wykonując skomplikowane stelaże, natomiast z patelniąjest już gorzej.
Spróbuj rybę (pstrąga, łososia) upiec na patyku nad ogniskiem ... da się, są pewne sposoby, ale zachody z tym co niemiara, a i tak w końcu wpadnie Ci do żaru. Oczywiście można w folii aluminiowej, i to jest najlepszy pomysł (tylko trzeba ją mieć).

[ Dodano: 2015-05-26, 16:20 ]
No i powstała wersja UL, waży tylko 28 g.
Nóżki z blachy stalowej nierdzewnej 1 mm dodatkowo zagięte w imadle celem zwiększenia sztywności. Postawiłem na tym garnek z 1 litrem wody i wytrzymało.
https://plus.google.com/photos/10663013 ... 0124568545

: 28 maja 2015, 08:58
autor: DERWISH
W ubiegłym roku w jednym z marketów nabyłem za 24pln grill turystyczny, który po złożeniu ma wymiary 35x25x5 łącznie z pojemnikiem na węgiel drzewny i osłoną przeciwwiatrową. Najlepszy w tym jest ruszt z nierdzewki, który składa się do grubości 0,5cm i może służyć jako usztywnienie plecaka a idealnie nadaje się jako ruszt nad ognisko.

: 29 maja 2015, 06:02
autor: wilow7
DERWISH pisze:...nabyłem za 24pln grill turystyczny... Najlepszy w tym jest ruszt z nierdzewki,
A czy mógłbyś sprawdzić, czy ten ruszt jest rzeczywiście z nierdzewki. No ogół w tej cenie jest
to zwykła stal chromowana.
Test jest prosty, jeśli magnes przyciąga ruszt = zwykła stal.
Nierdzewka (A2, A4) jest praktycznie zawsze niemagnetyczna.

: 08 cze 2015, 11:26
autor: DERWISH
Faktycznie ruszt jest tylko galwanizowany, więc nie jest to nierdzewka.

: 09 cze 2015, 11:50
autor: Volo
Ruszty w dzisiejszych czasach są w większości chromowane...niestety.
Kupujesz nowego grilla i chemia z kiełbasy po 2-3 użyciach dewastuje ruszcik do postaci zardzewialych kratek kanalizacyjnych :D

: 09 cze 2015, 13:17
autor: DERWISH
Z drugiej strony mam gotowy wzór i mogę sobie z nierdzewki wykombinować taki ruszt.
Stacjonarny grill zrobiłem z bębna od pralki a ruszt z kupionego na złomie drutu kwaśnego- niezniszczalny.

: 09 sie 2016, 17:02
autor: Majcher
Q_x pisze:Zainspiruję:
Wie ktoś czy można gdzieś to kupić?

: 09 sie 2016, 18:30
autor: Majcher
Taniej wyjdzie zrobić samemu..