Nie bardzo wiem gdzie to wpisać, aby było zauważone i pasowało do wątku. Myślę, że tu będzie dobrze - jeśli nie, to proszę o przeniesienie w odpowiednie miejsce
Być może ktoś z Was już słyszał o mej kuzynce Gosi Szumskiej, taka młoda, szalona podróżniczka. Robiła tysiące różnych rzeczy, ale chcę zwrócić uwagę na to co zrobiła ostatnio...
otóż ...
Wybrała się pewnego lata, zupełnie sama w podróż - co nie jest jeszcze niezwykłe samo w sobie, bo robiła to dość często. Niezwykły jednak był cel jej podróży - podróżowanie śladami naszego dziadka i naszej babci oraz odnalezienie możliwie jak najwięcej osób, które ich znały za czasów wojny i zesłania na Syberię.
Wzięła swoje tobołki i ruszyła... przeżyć miała wiele - jak zawsze. Cel osiągnęła - odnalazła bowiem przyjaciółkę babci z czasów zsyłki, która wciąż mieszkała w tym samym miejscu, w maleńkiej wiosce na Syberii. Po 50 latach babcia mogła porozmawiać z dawno niewidzianą znajomą - to były bezcenne chwile.
Jakiś czas później popełniła książkę o tej historii,wzruszającej i śmiesznej zarazem.
"Zielona Sukienka. Przez Rosję i Kazachstan śladami rodzinnej historii"
Zapraszam wszystkich, którzy lubią ciekawe historie oparte na faktach, którzy szukają inspiracji, śmiechu i wzruszenia.
Opowiadań Gosi można posłuchać na spotkaniach autorskich, które odbędą się
20 X - Sucha Beskidzka
21 X - Wrocław, Biblioteka na ulicy Szewskiej
23 X Łódź, kawiarnia Daleko Blisko
24 X Warszawa - program z Tomek Michniewicz
25-26 X- Poznań, Festiwal Podróżniczy Śladami Marzeń
27 X - Opole
29 X - Gdańsk Południk 18 pewnie godzina wieczorna 19:00 lub 20:00....
Więcej o książce i spotkaniach jest na stronie https://www.facebook.com/znak.zielonasu ... fref=photo
Nie odbierajcie tego jako reklamę - chodzi o inspirację oraz dzielenie się historią rodzinną nie tylko Gosi, ale i moją, bo to również moja najbliższa rodzina.
Zesłanie na Syberię - podróż śladami dziadków
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Zesłanie na Syberię - podróż śladami dziadków
"Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś. Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj, śnij, odkrywaj."
M. Twain
www.poteganatury.blogspot.com
M. Twain
www.poteganatury.blogspot.com