Carlos Hathcock snajper Wietnamu
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- thrackan
- Gadu Gadu: 2123627
- Tytuł użytkownika: Manufaktura strużyn
To prawdopodobnie nie dogadasz się ze Świętym Mikołajem. Chyba, że w "alkoholowym esperanto" 

Kilka zdjęć: http://www.23hq.com/thrackan/album/list
-
- Gadu Gadu: 8847874
- Tytuł użytkownika: Wędrowiec
Ostatnio czytałem ciekawy artykuł o pewnym polskim snajperze. Współczesnym oczywiście i nadal działającym. Zadziwiający jest fakt, że koleś strzela z SAKO i co jest przykre i jednocześnie normalne w tym kraju. On oddał swojego SAKO do naprawy serwisowej. Wiadomo, że wcześniej pracował nad nim kilka lat. Każdy snajper ustawia karabin pod siebie i sam nad nim pracuje. Zwrócili mu inny karabin. Bezsens. Jego karabin poszedł do jakiegoś innego gościa. To jest żenada. Gość jest instruktorem i naprawdę znakomitym snajperem. I jest do tego starszym szeregowym
.

Kup se Morę
Cześć
Panowie troszkę odbiegnę od tematu ... szukam bardzo precyzyjnych informacji dotyczących umundurowania żołnierzy amerykańskich z okresu konfliktu w Wietnamie
Precyzyjniej chodzi mi o jednostki navy seals … jak i w co mieli obszyte swoje mundury polowe … jakie naszywki … odległości według regulaminu mundurowego itp.
Może natknęliście się na takie info.
Chce zrobić rekonstrukcję takiego munduru polowego z tamtego okresu dla tych jednostek … z góry dzięki za pomoc
Panowie troszkę odbiegnę od tematu ... szukam bardzo precyzyjnych informacji dotyczących umundurowania żołnierzy amerykańskich z okresu konfliktu w Wietnamie
Precyzyjniej chodzi mi o jednostki navy seals … jak i w co mieli obszyte swoje mundury polowe … jakie naszywki … odległości według regulaminu mundurowego itp.
Może natknęliście się na takie info.
Chce zrobić rekonstrukcję takiego munduru polowego z tamtego okresu dla tych jednostek … z góry dzięki za pomoc
- Okruch
- Tytuł użytkownika: Czciciel BK-7
W zasadzie powinieneś założyć właśnie osobny temat.
Mnóstwo informacji znajdziesz na www.militaryphotos.net - jest tam nawet osobny temat poświęcony LRRP, SEALsom, Yardom i Zielonym Beretom
Mnóstwo informacji znajdziesz na www.militaryphotos.net - jest tam nawet osobny temat poświęcony LRRP, SEALsom, Yardom i Zielonym Beretom

- Kulawy
- Gadu Gadu: 9996311
- Tytuł użytkownika: Czarne pióra
Z czego słynny jest Hathcock? Z słynnej "pułapki" i z tego że... Zrobił coś co można zobaczyć w filmie "Szeregowiec Ryan"... Osoby inne, sytuacja inna, miejsce inne, ale rezultat jest ten sam, obejrzyjcie snajperską scene w miasteczku, w deszczu.
A dla tych którzy znają angielski i interesują się snajperstwem jest seria filmików na YT w których można posłuchać wywiadu z samym "Białym Piórem"
A dla tych którzy znają angielski i interesują się snajperstwem jest seria filmików na YT w których można posłuchać wywiadu z samym "Białym Piórem"
"Zamieszkałem w lesie, albowiem chciałem żyć świadomie (...) abym w godzinie śmierci nie odkrył że nie żyłem"
H.D Thoreau - "Walden, czyli życie w lesie"
H.D Thoreau - "Walden, czyli życie w lesie"
- tnds
- Tytuł użytkownika: Pustelnik
Też interesuję się tematyką strzelectwa wyborowego i mogę Wam polecić parę książek:
- Albrecht Wacker "Snajper na froncie wschodnim"
Historia niemieckiego snajpera działającego na froncie wschodnim. Naprawdę interesujące opowieści z frontowego życia Josefa Allerbergera.
- "Karabin wyborowy SWD" wyd. MON
Opis, użytkowanie, zasady i sposoby strzelania z SWD. Trafiłem na nią w bibliotece wojskowej.
- "Podręcznik strzelca wyborowego" wyd. MON
Zasady działania strzelca wyborowego, budowa i użytkowanie karabinu, zasady strzelania, sposoby prowadzenia ognia, obserwacja i określanie odległości, prowadzenie ognia w walce itp. itd. Trafiłem na nią także w bibliotece wojskowej.
- Albrecht Wacker "Snajper na froncie wschodnim"
Historia niemieckiego snajpera działającego na froncie wschodnim. Naprawdę interesujące opowieści z frontowego życia Josefa Allerbergera.
- "Karabin wyborowy SWD" wyd. MON
Opis, użytkowanie, zasady i sposoby strzelania z SWD. Trafiłem na nią w bibliotece wojskowej.
- "Podręcznik strzelca wyborowego" wyd. MON
Zasady działania strzelca wyborowego, budowa i użytkowanie karabinu, zasady strzelania, sposoby prowadzenia ognia, obserwacja i określanie odległości, prowadzenie ognia w walce itp. itd. Trafiłem na nią także w bibliotece wojskowej.
Tylko ja i moja przestrzeń...