Cześć, od kilku dni szukam w internecie aktualnego (XXI w.) poradnika zachowania na wypadek wybuchu wojny (raczej chodzi mi o wojnę konwencjonalną). Czy zetknęliście się z takim tekstem opracowanym przez MON, OCK, wojsko polskie (lub analogiczne instytucje w Stanach i Wielkiej Brytanii)? Jestem dość dobra w wyszukiwaniu informacji, ale na takie publikacje nie natrafiłam. Czy możliwe, że są one tajne i zostaną wydrukowane/rozpowszechnione dopiero, gdy te instytucje uznają to za słuszne?
(pytanie zadaję tutaj ponieważ wyżej nie widzę dla niego kategorii, będę wdzięczna za ewentualne przeniesienie oraz o odpowiedzi na temat)
Instrukcja postępowania dla cywili na wypadek wojny
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Instrukcja postępowania dla cywili na wypadek wojny
Ostatnio zmieniony 08 mar 2014, 18:45 przez mrkt, łącznie zmieniany 2 razy.
Zdaje się, że rozpoczęliśmy rozmowę na podobny temat o tu:
viewtopic.php?t=5961
Zamierzam coś tam napisać jak mi dziś czas pozwoli
Życzę powodzenia w poszukiwaniu instrukcji. Liczę na podzielenie się informacjami. Tu na Forum jest dużo wiadomości jak kto widzi postępowanie w różnych okolicznościach.
Ufam, że w razie czegoś miejscowe władze będą radiowo udzielały informacji dla miejscowej ludności. Pozdrawiam.
viewtopic.php?t=5961
Zamierzam coś tam napisać jak mi dziś czas pozwoli
Życzę powodzenia w poszukiwaniu instrukcji. Liczę na podzielenie się informacjami. Tu na Forum jest dużo wiadomości jak kto widzi postępowanie w różnych okolicznościach.
Ufam, że w razie czegoś miejscowe władze będą radiowo udzielały informacji dla miejscowej ludności. Pozdrawiam.
- Abscessus Perianalis
- Gadu Gadu: 1505060
- Tytuł użytkownika: Dziki Dzik
Tematów około-wojennych jest cała masa i zwykle kończą się kłódką, bo są oparte na 'gdybaniu' i rodzą absurdalne kłótnie. Koleżanka pyta o konkretne instrukcje - jeśli ktoś ze względu na wykonywany zawód jest w stanie cokolwiek na ten temat powiedzieć, to z pewnością coś w końcu napisze.
IMHO nie posiadamy konkretnej instrukcji dla cywili i ewentualne komunikaty będą podawane na bieżąco (jak pisze Annael9) i ograniczać się będą do uspakajania ew. informacji dot. tego skąd się ewakuować i dokąd lepiej się nie przenosić. (znam sporo instrukcji dot. różnych katastrof, ale nie wojny - poza informacjami z PO ofc, natomiast tamte są dalece przeterminowane)
To co można zrobić w razie W z pewnością znajdziesz na forum.
IMHO nie posiadamy konkretnej instrukcji dla cywili i ewentualne komunikaty będą podawane na bieżąco (jak pisze Annael9) i ograniczać się będą do uspakajania ew. informacji dot. tego skąd się ewakuować i dokąd lepiej się nie przenosić. (znam sporo instrukcji dot. różnych katastrof, ale nie wojny - poza informacjami z PO ofc, natomiast tamte są dalece przeterminowane)
To co można zrobić w razie W z pewnością znajdziesz na forum.
"Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz."
"Pokonał ich swoją siłą, poraził skrzeniem, oślepił światłem, ogłuszył rykiem, padł na nich strachem, zmógł mocą po stokroć większą niż ich pospólna siła."
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: http://www.facebook.com/groups/160111940703089/
"Pokonał ich swoją siłą, poraził skrzeniem, oślepił światłem, ogłuszył rykiem, padł na nich strachem, zmógł mocą po stokroć większą niż ich pospólna siła."
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: http://www.facebook.com/groups/160111940703089/
- Apo
- Gadu Gadu: 3099476
- Tytuł użytkownika: WATAHA Z POPRAWCZAKA
Ja ufam, że gdy wybuchnie jakaś bezsensowna wojna, to prędzej spotkam sie z częścią forum na "neutralnym" gruncie w dziczy, niż dostanę wskazówki/pomoc od władz..Annael9 pisze:Ufam, że w razie czegoś miejscowe władze będą radiowo udzielały informacji dla miejscowej ludności. Pozdrawiam.
A pewna jestem, że każdy forumowicz będzie lepiej zaopatrzony, niż niejeden cywil, który w radiu usłyszy komunikat co ma zabrać ze sobą i gdzie się udać...
look deep into nature and then you will understand everything better
I've got the power to fly into the wind, the power to be free to die and live again. This power's like fire, fire loves to burn!
I've got the power to fly into the wind, the power to be free to die and live again. This power's like fire, fire loves to burn!
Powiadam Wam -zacznijcie już gromadzić zapasy na 20go dostałem wezwanie do WKU co przyjąłem z wielkim zdziwieniem , gdyż kartę przydziału i przeniesienie do rezerwy otrzymałem w roku 2007 wojna jak nic , nie na darmo wzywają komandosówApo pisze:A pewna jestem, że każdy forumowicz będzie lepiej zaopatrzony
- Michal N
- Gadu Gadu: 9361862
- Tytuł użytkownika: Metyl Podgrzybek
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiat ... 06536.html
Valdi, daj znać czy warto pofatygować Cię, abyś zdobył i wysłał do nas
Valdi, daj znać czy warto pofatygować Cię, abyś zdobył i wysłał do nas
- thrackan
- Gadu Gadu: 2123627
- Tytuł użytkownika: Manufaktura strużyn
A mógłbyś wrzucić jakiegoś linka do tego? Od biedy można przepuścić przez tłumacza i przy odrobinie dedukcji powinno dać się coś zrozumieć po polsku
Kilka zdjęć: http://www.23hq.com/thrackan/album/list
http://www.kam.lt/lt/naujienos_874/aktu ... ml?pbck=20
Kliknąć w linku w : ČIA
Kliknąć w linku w : ČIA