Ostatnio taką kuchenkę zmajstrowałem:-D Posiada ona odkręcany popielnik/Miejsce na wilgotne paliwo(dobrze osusza) który także polepsza spalanie. Duża puszkę po karmie dla psa pełną wody zagotowuje w ok.12 minut
Kilka zdjęć:
pomysl nie jest zly, wytnij dodatkowy otwor do dokladania paliwa, przy okazji poprawisz dostep tlenu
: 03 lut 2011, 09:52
autor: Badi
Myślałem o tym ale na razie nie mam czym tego wyciąć więc zostaje tak jak jest
: 03 lut 2011, 10:14
autor: puchalsw
Dzięki Badi!
: 03 lut 2011, 10:49
autor: tomasz
Badi pisze:Myślałem o tym ale na razie nie mam czym tego wyciąć więc zostaje tak jak jest
ja wycinalem brzeszczotem + wygladzenie krawedzi pilnikiem
: 03 lut 2011, 12:14
autor: mwitek
A powiedzcie mi, czy robi to różnicę i jeśli tak, to czy znaczną, że w konstrukcji Badiego pucha jest równomiernie podziurawiona, a na przykład u nicco z wątku viewtopic.php?t=2411 dziury są tak jakby jedne na dole a drugie na górze a środek zostaje względnie bez dziur. Z tego co wiem to pucha jak u nicco powinna wytwarzać lepszy "cug". Ale czy przy tak małej konstrukcji ma to znaczenie?
: 03 lut 2011, 15:26
autor: Badi
A tak w ogóle ten otwór na paliwo nie jest potrzebny bo ciąg i tak jest od dołu i z boków a paliwo wkładam górą i starcza na ok.15 minut czyli zagotowanie dużej ilości wody A nawet jeśli wszystko się wypali to można na chwilę podnieść menażkę czy czego tam używacie i dorzucić drewna.
: 03 lut 2011, 16:07
autor: MlKl
Ja w swojej wyciąłem taki otwór. Wycięty fragment trzyma się na wąskim pasku nie przeciętej blachy od dołu. Dzięki temu tworzy się rodzaj platformy na zapas paliwa.
Ja w swojej wyciąłem taki otwór. Wycięty fragment trzyma się na wąskim pasku nie przeciętej blachy od dołu. Dzięki temu tworzy się rodzaj platformy na zapas paliwa.
Z czasem się ułamie...
: 03 lut 2011, 16:54
autor: Badi
Racja niestety pewnie kiedyś się odłamie Ja paliwo trzymam pod kuchenką co dodatkowo je osusza gdy jest wilgotne.
mwitek, Różnica polega głównie na tym, że puszka Badi,ego jest ociekaczem i taką ją kupił, sprzedawane były w Ikei lub Tesco (taka ich konstrukcja), natomiast moja to Termos ze stali nierdzewnej. Otwory dolne mają dostarczyć powietrze potrzebne do palenia, górne do odprowadzenia dymu aby nie zadusić płomienia a te mniejsze są do wprowadzenia szpilek co reguluje poziom naczynia z wodą i inne patenty w zależności od zastosowanego paliwa, itp.
Ostatnio trafiłem tanio taki sam ociekacz w Pepko oraz litrową puszkę z przykrywką, która ładnie mieści się w środku - ponieważ cena była atrakcyjna, nie mogłem odmówić sobie takiego zestawu (jest większy i zajmuje więcej miejsca).
[ Dodano: 2011-02-03, 21:24 ]
: 03 lut 2011, 21:49
autor: Badi
Jak dorwę jakiś duży metalowy termos to zrobię sobie taką kuchenkę jak ty nicco Jest chyba bardziej kompaktowa :566:
: 03 lut 2011, 22:45
autor: nicco
Wydaje mi się, że jest mniejsza, poza tym od razu w zestawie jest kuchenka i pojemnik do gotowania wody, ale trzeba włożyć troszeczkę więcej pracy. Wielkość pojemnika sam dobierasz w zależności od tego ile wody chcesz gotować (ja uciąłem tak aby zagotować ok 0,5 l wody) a z dolnego dekielka mam przykrywkę.
: 03 lut 2011, 23:09
autor: tomasz
drewno mozesz suszyc w ten sposob:
a otwor do dokladania drewna wielkosci jak na fotce Mikiego przydaje sie chocby w sytuacji jak na zdjeciu gdy podnoszenie kubka gola reka jest utrudnione ze wzgledu na temperature
P.S. A tu z kolei skladany ruszt (obecnie otwor na drewno jest dwukrotnie wiekszy co poprawilo spalanie)
: 03 lut 2011, 23:26
autor: MlKl
Ewald pisze:Z czasem się ułamie...
Pewnie tak. Ale po pierwsze - nic to nie zmieni w funkcjonalności sprzętu, zawsze można dorobić jakiś zaczep, czy zawias. A tu chodzi o pokazanie, jak zrobić tę kuchenkę funkcjonalniejszą. I to beznakładowo - po prostu wycinając, nie przeciąć spodu do końca.
Otwory w ociekaczu mają akurat taki kaliber, by w nie wkręcać śruby M8 - można iglakiem naciąć taki a la gwint. W ten sposób do niego dokręcam nogi od metalowego regału, tworząc stabilną kuchnię polową.
: 04 lut 2011, 10:07
autor: mwitek
nicco pisze:mwitek, Różnica polega głównie na tym, że puszka Badi,ego jest ociekaczem i taką ją kupił, sprzedawane były w Ikei lub Tesco (taka ich konstrukcja), natomiast moja to Termos ze stali nierdzewnej. Otwory dolne mają dostarczyć powietrze potrzebne do palenia, górne do odprowadzenia dymu aby nie zadusić płomienia a te mniejsze są do wprowadzenia szpilek co reguluje poziom naczynia z wodą i inne patenty w zależności od zastosowanego paliwa, itp.
Ostatnio trafiłem tanio taki sam ociekacz w Pepko oraz litrową puszkę z przykrywką, która ładnie mieści się w środku - ponieważ cena była atrakcyjna, nie mogłem odmówić sobie takiego zestawu (jest większy i zajmuje więcej miejsca).
[ Dodano: 2011-02-03, 21:24 ]
Widzisz nie odpowiedziałeś na moje pytanie.
Wiem skąd wzięła się puszka Baldiego, przeanalizowałem, też zdjęcia twojej kuchenki, więc napisałeś mi wszystko co już wiem! Chodzi mi o to czy jest różnica w "cugu" i czy rozmieszczenie dziur wpływa w jakikolwiek sposób na gotowanie.
[ Dodano: 2011-02-04, 10:21 ]
To o czym mówi ten facecik,
z jednej strony robi kilka dziur z drugiej trójkąt na dokładanie paliwa i odejście dymu, coś tam wspomina o działaniu jak komin, ciekawe tylko jakby na przykład postawił na tym patelnie czy by nie zadusiło ognia
: 04 lut 2011, 11:43
autor: Badi
P.S. A tu z kolei skladany ruszt (obecnie otwor na drewno jest dwukrotnie wiekszy co poprawilo spalanie)
Ja bym do tej kuchenki dorobił jakieś nóżki tak żeby był ciąg od dołu(lepiej by się paliło)
: 04 lut 2011, 13:24
autor: nicco
Prawdopodobnie ognia nie zadusi, ja do tego niby termosu dorobiłem taki krzyżak z dwóch płaskowników pod większy garnek więc jest spora odległość. Co do rozmieszczenia dziur to nie sądzę aby miały jakieś znaczenie, po prostu więcej powietrza. podczas gotowania i tak trochę kręci ogniem. Idea moim zdaniem jest taka, że kuchnia potrzebuje mniej opału i nie pozostawia śladu tak jak w przypadku ogniska.
Dzisiaj dokończyłem kuchenkę z ociekacza, więc przy najbliższej okazji zobaczę jak się spisze, jest większa i nie zawsze jest potrzeba jej noszenia. dlatego myślę, że termosowa jest wygodniejsza, ale zrobiłem ją tylko dlatego, że tanio trafiły się te dwa elementy (ociekacz i garnek)
Ostatnie zdjęcia na których jest taka ładna i czysta.
: 04 lut 2011, 13:39
autor: elrond33
Gdzie ustrzeliłeś taki garnek?
: 04 lut 2011, 14:05
autor: nicco
W sklepie "wszystko od 4 zł" ale garnek kosztował 7 zł
: 04 lut 2011, 17:07
autor: tomasz
Badi pisze:
P.S. A tu z kolei skladany ruszt (obecnie otwor na drewno jest dwukrotnie wiekszy co poprawilo spalanie)
Ja bym do tej kuchenki dorobił jakieś nóżki tak żeby był ciąg od dołu(lepiej by się paliło)
do tego jeszcze podstawka ktora prezentujesz na 1 stronie i kilka dodatkowych litrow w plecaku zeby to wszystko targac ,mi raczej nie o to chodzi
: 04 lut 2011, 18:59
autor: Badi
Nie, po prostu bierzesz trzy podłużne paski grubej blachy robisz u góry dziurki przykręcasz śrubami i jak chcesz złożyć wszystko to obracasz je o 180 stopni
: 04 lut 2011, 19:16
autor: jaco
Badi pisze:trzy podłużne paski grubej blachy
O tym właśnie pisał Tomasz to dodatkowy ciężar do targania w plecaku !
: 04 lut 2011, 19:46
autor: nicco
Wystarczą dwa aluminiowe płaskowniki z wyciętymi (brzeszczotem) szczelinami, składa się je na krzyż - nie wiele ważą oraz nie zajmują wiele miejsca, przy czym są lekkie i mieszczą się w kuchence. Jak przytargam je do domu to pyknę fotkę.
: 04 lut 2011, 20:08
autor: tomasz
nicco pisze:Wystarczą dwa aluminiowe płaskowniki z wyciętymi (brzeszczotem) szczelinami, składa się je na krzyż - nie wiele ważą oraz nie zajmują wiele miejsca, przy czym są lekkie i mieszczą się w kuchence. Jak przytargam je do domu to pyknę fotkę.
rownie dobrze wystarcza 2 galazki jednakowej srednicy np 3 cm ulozone pod kuchenka rownolegle