Strona 1 z 1

: 19 sty 2011, 19:45
autor: Skiba
Wie ktoś może jaka jest twardość stali 408? Bo skołowałem ją od kumpla w postaci zdezelowanego noża, więc może wezmę się do roboty ;-)

: 19 sty 2011, 19:49
autor: Brodkes
Skiba pisze:Wie ktoś może jaka jest twardość stali 408? Bo skołowałem ją od kumpla w postaci zdezelowanego noża, więc może wezmę się do roboty ;-)
A wiesz jaka jest twardość N690, D2?

Twardość danej stali zależy od jej obróbki cieplnej.

: 19 sty 2011, 20:00
autor: Skiba
Przepraszam, zaszła pomyłka. Chodzi o stal 804, nie wiem jaki stopień obróbki cieplnej, ale to na pewno zwykły chiński badziew z bazarku. Czegosz można się spodziewać... :roll:

: 19 sty 2011, 21:36
autor: Brodkes
Skiba pisze:Przepraszam, zaszła pomyłka. Chodzi o stal 804, nie wiem jaki stopień obróbki cieplnej, ale to na pewno zwykły chiński badziew z bazarku. Czegosz można się spodziewać... :roll:
Srry, nie kapujesz. :-P

Nie chodzi mi o gat., ale o to, że TWARDOŚĆ zależy od obróbki cieplnej stali, czyli hartowania, odpuszczania, normanizacji, chłodziwa, temp. hartowania i odpuszczania, temp. chlodziwa itp. :p

: 20 sty 2011, 08:17
autor: mwitek
Mówiąc prościej stal jest tak twarda, jak zostanie zahartowana (generalizując)
Czyli obrabiając ją cieplnie możesz nadać jej twardość jaką chcesz.
Idąc dalej, nie można określić twardości stali po jej gatunku.
Jeśli bardzo tego potrzebujesz to są takie specjalne pilniczki do sprawdzania twardości stali. Nie używałem, ale wiem, że istnieją.

: 20 sty 2011, 14:25
autor: Brodkes
mwitek pisze: Czyli obrabiając ją cieplnie możesz nadać jej twardość jaką chcesz.
quote]

Z tym się nie zgodze.
Jeśli hartuje 5 noży na przykład w tym samym piecu, w tej samej temp, w tej samej temp, chłodziwa i w tym samym czasie, to noże mogą mieć różną twardość.
Bo jeden np. ktoś obracał szybciej podczas chłodzenia, drugi wolniej. I to są sekundy, więc nawet nie zauważymy różnicy.
Po drugie mogło się tak zdarzyć, że nóż był nieznormanizowany, a podczas szlifowania chodzony w cieczy, to również bedzie miał inną twardość.

: 20 sty 2011, 15:52
autor: mwitek
Ale nie czepiaj się szczegółów, chodzi o zasadę.

: 20 sty 2011, 16:57
autor: Skiba
Dzięki za pomoc. Zobaczę co z tego wyjdzie.

: 20 sty 2011, 18:22
autor: skiper
mwitek pisze:Mówiąc prościej stal jest tak twarda, jak zostanie zahartowana (generalizując)
Czyli obrabiając ją cieplnie możesz nadać jej twardość jaką chcesz.
Idąc dalej, nie można określić twardości stali po jej gatunku.
Jeśli bardzo tego potrzebujesz to są takie specjalne pilniczki do sprawdzania twardości stali. Nie używałem, ale wiem, że istnieją.


tylko ze kazda stal moze miec inna wartosc nominalną twardosci (nawet przed odpuszczaniem) znaczy ze nc6 mozna do ~63 d2 do ~62, 4h13 do ~58 i wiecej nie wycisniesz bez specjalnych zabiegow (naweglanie = ale to zmienia wiele rzeczy nie tylko twardosc)

a wracajac do besposdreniego pytania to bazaroweic a chin moze mieć 52-55 choc to i tak było by duzo

sprawdz w tabelach co to jest za stal i czy wogole sie hartuje bo sa tez takie stale co nie da sie ich zahartowac

: 21 sty 2011, 07:58
autor: mwitek
skiper pisze:
tylko ze kazda stal moze miec inna wartosc nominalną twardosci (nawet przed odpuszczaniem) znaczy ze nc6 mozna do ~63 d2 do ~62, 4h13 do ~58 i wiecej nie wycisniesz bez specjalnych zabiegow (naweglanie = ale to zmienia wiele rzeczy nie tylko twardosc)

a wracajac do besposdreniego pytania to bazaroweic a chin moze mieć 52-55 choc to i tak było by duzo
Może mieć też 40, 45 czy 50 bo skąd niby wiadomo jak został wyprodukowany? Skąd wiesz, że w ogóle ktoś się przyłożył do hartowania

dekster-11 pisze:
mwitek pisze: Czyli obrabiając ją cieplnie możesz nadać jej twardość jaką chcesz.
Z tym się nie zgodze.
Jeśli hartuje 5 noży na przykład w tym samym piecu, w tej samej temp, w tej samej temp, chłodziwa i w tym samym czasie, to noże mogą mieć różną twardość.
Bo jeden np. ktoś obracał szybciej podczas chłodzenia, drugi wolniej. I to są sekundy, więc nawet nie zauważymy różnicy.
Po drugie mogło się tak zdarzyć, że nóż był nieznormanizowany, a podczas szlifowania chodzony w cieczy, to również bedzie miał inną twardość.
Chyba denerwuje mnie wasze czepialstwo.

Przecież chodzi o naświetlenie tematu, nie jestem znawcą stali ale myślę, że nic głupiego nie powiedziałem. Jak napisałem "generalizując" !!!!!! wypowiedź ma charakter uogulniający. Można by pierd.... wykład, ale nie o to tu chodziło.

dekster, bez urazy ale są firmy które potrafią nadać stali (oczywiście uzależnione jest to od jej gatunku) pożądaną twardość.
Oczywiście nie robią tego na pewno w warunkach domowych tylko w specjalnych tam piecach czy cuś :D Ale jeśli już mamy być tacy dokładni to bądźmy.

: 21 sty 2011, 08:47
autor: skiper
zle odebrales moje "wymądrzanie sie" wartosc podana dla bazarowca byla max jesli chodzi o oferowane chinskie noze, moze byc tak jak piszesz ze ma mniej i to prawie pewne jest

i nie pisalem bezposrednio do Ciebie ale odpowiadalem, czesciowo rozwijajac temat, autorowi.

tez mnie chyba wkurza ostatio ogolne odpowiadanie na pytania.
ogolnie rzecz biorac stale daja sie hartowac*

nie mialem za bardzo czasu na szukanie ale ta 804 to chyba zwykla nierdzewka glebko tloczna, na noze to raczej sie nie nada - jak chcesz sie pobawić to albo kup plaskownic z jakiejs odpowiedniej stali (sa dostepne niedrogie ok 30 zl) a bedziesz mial pewnosc zo do czegos sie nada, hartowacmozna samamu w palenisku czy piecach ale trzeba troszeczke poczystać by wiedziec jak to sie robi

jak chesz sam hartwac to lepiej 50hs "trudniej" popsuc w palenisku/piecu (nawet takim domowym)

*-ale nie wszystkie i hartuja sie roznie w zaleznosci od swojego skladu, o ile pozwala on zmienic strukture na martenzyt albo bainit (sa jeszcze inne struktury ale raczej malo wykorzystywane, a z tych korzysta sie najczesciej)

: 21 sty 2011, 14:47
autor: mwitek
Właśnie, rozgorzała w zasadzie niepotrzebna dyskusja i szukanie dziury w całym :D

: 21 sty 2011, 16:16
autor: skiper
z tym sie trzeba zgodzić :D zatem peace :D