Strona 1 z 1
					
				Syrop Sosnowy
				: 25 sie 2009, 15:41
				autor: Młody
				Syrop sosnowy
Świeże pędy sosny ułożyć warstwami w słoiku i przysypać obficie cukrem lub miodem. Zostawić na 2 tygodnie w temperaturze pokojowej. Gdy puszczą sok, wymieszać i pozostawić na tydzień, po czym zlać do butelek. Stosować dla dorosłych i dzieci po łyżeczce kilka razy dziennie, w nieżycie gardła, kaszlu, trudnym odksztuszaniu.
robił ktoś ? jak to smakuje ?
 
			
					
				
				: 25 sie 2009, 15:50
				autor: Jaca
				Kiedyś dziadek zrobił ale chyba słój był nieszczelny i dostało się powietrze co zaowocowało pięknym pleśniowym kożuszkiem przez co nie zdążyłem spróbować. Więc chyba nie wystarczy tylko zostawić w temp. pokojowej, a jakoś zabezpieczyć od powietrza. Tak mi się przynajmniej wydaje, ale nie znam się na tym.
			 
			
					
				
				: 25 sie 2009, 17:22
				autor: w0jna
				Dobry, słodki... Trochę taki "mocny"... W każdym razie na gardło pomaga. Z tym, że ten u mnie w domu co robią to ma chyba jeszcze dodatek antybakteryjny. Bo jak wiadomo: na sucho nawet trawa nie rośnie. 
 
Nie licz, że będziesz pił szklankami. To takie lekarstwo na łyżeczki.
 
			
					
				
				: 25 sie 2009, 18:00
				autor: Kliwear79
				Jest też inny sposób. Potrzebne są młode, zielone sosnowe szyszki. Zasypuje się je cukrem, podobnie jak wyżej wspomniane pędy w słoiku i odstawia w ciepłe miejsce, tak by to wszystko soczek puściło. Jak już soczek się zrobi, przecedza się go przez gęste sitko, bo z szyszek czasem lubi coś tam odpaść. Potem sok się zagotowuje, tylko tak żeby zawrzało i przelewa do słoika. Dla bezpieczeństwa należy jeszcze słoik z sokiem zapasteryzować przez krótkie gotowanie. To zapobiegnie psuciu się soku i nie zmniejsza jego właściwości leczniczych. To naprawdę dobre wykrztuśne lekarstwo, stosowałem i polecam
			 
			
					
				
				: 25 sie 2009, 20:50
				autor: grubson
				Moja babcia zawsze na wiosnę zbiera kwiatostany sosnowe i obtrzepuje z nich pyłek. Potem dodaje miodu, soku z cytryny i oczywiście nie może zabraknąć spirytusu. W smaku nawet dobre, ale jak dla mnie za słodkie. Teoretycznie ma pomagać na chore gardło, a w praktyce nic to nie daje 

 
			
					
				
				: 25 sie 2009, 20:58
				autor: Kliwear79
				Wiadomo, jak masz porządne zapalenie gardła to i antybiotyk zacznie działać dopiero po kilku dniach, nie wspominając o medycynie naturalnej 

 
			
					
				
				: 26 sie 2009, 08:14
				autor: Fredi
				ja mam tylko w szafce naleweczkę sosnową, czyli duża przewaga spirytu nad pędami i miodzikiem - picie tylko na łyżki, ale bardzo skuteczne, szczególnie w profilaktyce.
Bo cały sekret tkwi w tym aby się leczyć zanim się zachoruje, a nie po....
A jeśli nie potrafisz wyczuć kiedy "coś cię bierze" - to poznaj najpierw swoje ciało i jego reakcje.
Dzięki tej prostej metodzie omijam lekarzy od kilkunastu lat 

 
			
					
				
				: 30 sie 2009, 16:28
				autor: pepin666
				Ja w domu mam ,,orzech" niby dobry na rozgrzanie żołądka bo od razu się rzyga to chyba jest orzech zalany spirytusem, dzieło ojca.
			 
			
					
				
				: 30 sie 2009, 16:34
				autor: zipo_66
				.....................................
			 
			
					
				
				: 31 sie 2009, 08:59
				autor: Fredi
				pepin: nalewka orzechowa (na zielonych skorupkach orzecha włoskiego) jest świetna na żołądek - niestrawność itp.   Coś jak wódka z pieprzem.
			 
			
					
				
				: 31 sie 2009, 20:34
				autor: Kliwear79
				Ja słyszałem, że to rewelacyjnie zasusza wrzody żołądkowe, ale nie wyobrażam sobie picia czegoś takiego-szczególnie na czczo 

 
			
					
				
				: 13 sty 2010, 20:04
				autor: Żbik
				Ten soczek z sosny robi moja babcia. Gdy dziadek jest chory zjada zawsze cały słoik 

A to z orzechami to też zawsze mama robiła, ale ostatnio lekarz poleca bardziej odgazowaną pepsi. U mnie to młode orzechy kroiło się na 4 części i zalewało wódką. Smakowało strasznie ale pomagało.