RECENZJE KSIĄŻEK
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
"Dzika kuchnia" jest na pewno godna polecenia (nie wiem, jak reszta wymienionych książek tego autora). Po pierwsze - doskonały zielnik (mnóstwo zdjęć, rysunków i opisów - występowanie, jak rozpoznać, użytkowanie). Po drugie - co jest cenne (przynajmniej dla mnie) - autor wyjaśnia, jak odróżnić rośliny jadalne od podobnych trujących. A po trzecie - fajna książka kucharska. Spędziłam przy niej niejeden wieczór - wykorzystanie w terenie w planach
- Konrad Busza
- Tytuł użytkownika: Buszmen
Ostatnio czytałem Pieszo do Chin-Konstanty Rengarten i muszę przyznać,że to świetna książka. Trochę o survivalu ale przede wszystkim o pięknej dzikiej przyrodzie Syberii i Mongolii.
Na moim blogu można przeczytać nieco więcej o niej
http://bushcraftczlowiekzbuszu.blogspot ... arten.html
Na moim blogu można przeczytać nieco więcej o niej
http://bushcraftczlowiekzbuszu.blogspot ... arten.html
- Doczu
- Tytuł użytkownika: Litewski Cham
Ja z kolei odbiegnę nieco od tematu bushcraft/survival i zaproponuję coś o wojnie.
Taki survival w realiach sowieckich.
Nikołaj Nikulin "Sołdat"
Książka w formie pamiętnika, opowiada o życiu codziennym autora jako żołnierza Armii Czerwonej, służącego w artylerii ciężkiej, a w zasadzie w łączności tejże, dzięki czemu udało mu się przeżyć koszmar wojny.
Autor opisuje jak "rodzili" się Bohaterowie Związku Radzieckiego, jak ginęli prości żołnierze pierwszej linii, i jak radził sobie z przeżyciem w warunkach srogiej rosyjskiej zimy.
Książkę czyta się jednym tchem.
Przy okazji jesli ktoś lubi się obkupić w książki, to polecam internetowy dyskont książkowy www.aros.pl. Generalnie książki, które tam się znajdują można kupić w podobnych cenach na Allegro, ale tam za przesyłkę płaci się tylko raz i jeśli korzystam z paczkomatu, to wynosi to tylko 4.99 PLN. A wybór jest naprawdę imponujący.
Taki survival w realiach sowieckich.
Nikołaj Nikulin "Sołdat"
Książka w formie pamiętnika, opowiada o życiu codziennym autora jako żołnierza Armii Czerwonej, służącego w artylerii ciężkiej, a w zasadzie w łączności tejże, dzięki czemu udało mu się przeżyć koszmar wojny.
Autor opisuje jak "rodzili" się Bohaterowie Związku Radzieckiego, jak ginęli prości żołnierze pierwszej linii, i jak radził sobie z przeżyciem w warunkach srogiej rosyjskiej zimy.
Książkę czyta się jednym tchem.
Przy okazji jesli ktoś lubi się obkupić w książki, to polecam internetowy dyskont książkowy www.aros.pl. Generalnie książki, które tam się znajdują można kupić w podobnych cenach na Allegro, ale tam za przesyłkę płaci się tylko raz i jeśli korzystam z paczkomatu, to wynosi to tylko 4.99 PLN. A wybór jest naprawdę imponujący.
- Konrad Busza
Bear Grylls -Wilczy Szlak. Fajna przygodowa i survivalowa książka napisana przez najpopularniejszego Miśka na świecie:) Co ważne książka nie kłuje zbędnym ryzykowaniem jak to zazwyczaj bywało w jego programach.
Nieco więcej o Wilczym Szlaku na moim blogu:
http://bushcraftczlowiekzbuszu.blogspot ... szlak.html
Nieco więcej o Wilczym Szlaku na moim blogu:
http://bushcraftczlowiekzbuszu.blogspot ... szlak.html
- Konrad Busza
- GawroN
- Gadu Gadu: 1519631
- Tytuł użytkownika: Szczupły blondyn
Konrad Busza, z recenzji na twoim blogu dowiedziałem się, że jak przeczytam tą książkę (Bear Grylls -Wilczy Szlak) to m.in dowiem się : .. jak odeprzeć atak niedźwiedzia...
Wklej proszę opis tego fragmentu tej książki.
Wklej proszę opis tego fragmentu tej książki.
Całe życie z wariatami
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: https://www.facebook.com/groups/160111940703089/
Co trzeba zrobić aby przyłączyć się do naszej grupy na FB - OPIS
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: https://www.facebook.com/groups/160111940703089/
Co trzeba zrobić aby przyłączyć się do naszej grupy na FB - OPIS
- puchalsw
- Tytuł użytkownika: Skandynawski Oprawca
Ja się BG nie czepiam. Ma ikrę, pomysł, wiedzę, jest szołmenem, zarabia pieniądze, wchodził, skakał, łamał, leczył, znowu łamał ...
Ale książek to on raczej nie pisuje:
http://www.jomonroe.com/
Natomiast Konrad Busza, następnym razem, ładniej by było, jeśli napisałbyś po prostu reckę, lub nawet ją przekopiował do posta, a nie od razu kierował na swojego bloga.
Pozdrawiam
PS-Edyta: żeby nie było.. Fajnego masz tego bloga. Mi się podoba. Chodziło mi o zasadę...
Ale książek to on raczej nie pisuje:
http://www.jomonroe.com/
Natomiast Konrad Busza, następnym razem, ładniej by było, jeśli napisałbyś po prostu reckę, lub nawet ją przekopiował do posta, a nie od razu kierował na swojego bloga.
Pozdrawiam
PS-Edyta: żeby nie było.. Fajnego masz tego bloga. Mi się podoba. Chodziło mi o zasadę...
F..k it, I'll Do It Myself!
- Konrad Busza
Przewodniki prawdziwych tropicieli: Wiosna. Lato. Jesień. Zima super sprawa dla dzieci - i nie tylko
Napisane z jajem, mnóstwo naprawdę ciekawych informacji . Moje dzieci je uwielbiają. Przeczytaliśmy wszystkie i po ich lekturze od razu powstał plan żeby odwiedzić wszystkie opisane w nich miejsca.
Szczerze polecam , chociaż teoretycznie napisane dla chyba trochę starszych dzieci.
Ps jest jeszcze "Kuna za kaloryferem" i "To zwierzę mnie bierze" Wajraka jakby co
Edycja: usunięto podwojoną treść posta. Thrackan.
Napisane z jajem, mnóstwo naprawdę ciekawych informacji . Moje dzieci je uwielbiają. Przeczytaliśmy wszystkie i po ich lekturze od razu powstał plan żeby odwiedzić wszystkie opisane w nich miejsca.
Szczerze polecam , chociaż teoretycznie napisane dla chyba trochę starszych dzieci.
Ps jest jeszcze "Kuna za kaloryferem" i "To zwierzę mnie bierze" Wajraka jakby co
Edycja: usunięto podwojoną treść posta. Thrackan.
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2014, 13:59 przez kolor, łącznie zmieniany 1 raz.
- greenshadow
- Tytuł użytkownika: bywam
- Konrad Busza
- steppenwolf
Edward Nickens - "Outdoor. Ekstremalny survival".
Po około 15 miesiącach oczekiwania wreszcie doczekałem się tej książki. Jest ładnie wydana, piękna grafika, 375 zwięzłych porad. Nie żałowałbym tych prawie sześćdziesięciu złotych, gdyby treść miała rzeczywiście mocny związek z ekstremalnym survivalem. Do mojej biblioteczki nie zawita.
[ Dodano: 2014-07-04, 17:56 ]
Podczas dzisiejszego ‘skanowania’ książek w salonie prasowym natknąłem się na „Drugi Brzeg” - kontynuację cyklu „Stalker” - Michała Gołkowskiego. Po pobieżnym przejrzeniu doszedłem do wniosku, że może to być dobra wakacyjna lektura. Chcę mieć jednak pewność wartości tego, za co zapłacę. W związku z tym mam pytanie: Czytał ktoś pierwszą część cyklu, tj. „Ołowiany Świt”? Jaka jest Wasza opinia o tej książce. Ja po raz pierwszy stykam się z tym cyklem.
Po około 15 miesiącach oczekiwania wreszcie doczekałem się tej książki. Jest ładnie wydana, piękna grafika, 375 zwięzłych porad. Nie żałowałbym tych prawie sześćdziesięciu złotych, gdyby treść miała rzeczywiście mocny związek z ekstremalnym survivalem. Do mojej biblioteczki nie zawita.
[ Dodano: 2014-07-04, 17:56 ]
Podczas dzisiejszego ‘skanowania’ książek w salonie prasowym natknąłem się na „Drugi Brzeg” - kontynuację cyklu „Stalker” - Michała Gołkowskiego. Po pobieżnym przejrzeniu doszedłem do wniosku, że może to być dobra wakacyjna lektura. Chcę mieć jednak pewność wartości tego, za co zapłacę. W związku z tym mam pytanie: Czytał ktoś pierwszą część cyklu, tj. „Ołowiany Świt”? Jaka jest Wasza opinia o tej książce. Ja po raz pierwszy stykam się z tym cyklem.
-
- Tytuł użytkownika: SyriuszTravel pl
Przeglądam forum, widzę, że parę rzeczy, co już kiedyś napisałem, spokojnie można tu zamieścić. Recenzje paru książek survivalowych, oraz to co ja o nich myślę:
http://syriusztravel.blogspot.co.uk/201 ... enzje.html
http://syriusztravel.blogspot.co.uk/201 ... enzje.html
Żyj tak, aby gdy będziesz umierać, z czystym sumieniem powiesz - TO BYŁO DOBRE ŻYCIE.
Zobacz coś więcej: http://syriusztravel.blogspot.co.uk/
Zobacz coś więcej: http://syriusztravel.blogspot.co.uk/
- steppenwolf
Od ostatniego wpisu zakupiłem: "Survival. Jak przeżyć w każdych warunkach?" Chrisa McNaba oraz "Survival dla każdego" Colina Towella - warto (np. jak wyznaczyć kierunek południowy na podstawie Księżyca w kwadrze). Jest tam wiedza przydatna osobnikom chcącym sprawdzić siebie, a także tym, którym w przyszłości może się zdarzyć coś nieoczekiwanego (Brytyjski mąż stanu Winston Churchill(...) Komentując niektóre z trapiących go wtedy zmartwień, napisał: „Kiedy spoglądam wstecz na tamte obawy, przychodzi mi na myśl historia pewnego starego człowieka. Na łożu śmierci powiedział on, że przez całe życie lękał się różnych problemów, z których większość nigdy jednak nie zaistniała).
Obecnie zacząłem czytać czwartą powieść Ericha Marii Remarque'a (jeszcze tylko 12). Czasy wielkiego kryzysu, panowanie nazizmu, przystosowanie się do życia na obczyźnie, w środowisku ludzi nieprzyjaznym obcym, przedstawicielom obcej kultury. EMR - ciekawa literatura, z pasjonującą tematyką, pasjonującym językiem, poetycką prozą. Powtórkę "Na Zachodzie bez zmian" pozostawiam na deser.
Obecnie zacząłem czytać czwartą powieść Ericha Marii Remarque'a (jeszcze tylko 12). Czasy wielkiego kryzysu, panowanie nazizmu, przystosowanie się do życia na obczyźnie, w środowisku ludzi nieprzyjaznym obcym, przedstawicielom obcej kultury. EMR - ciekawa literatura, z pasjonującą tematyką, pasjonującym językiem, poetycką prozą. Powtórkę "Na Zachodzie bez zmian" pozostawiam na deser.
- Apo
- Gadu Gadu: 3099476
- Tytuł użytkownika: WATAHA Z POPRAWCZAKA
Mam, kupiłam za 9,90zł. Za tą kasę warto, drożej nie ma sensu. Nic odkrywczego, ot książka jakich wielu...steppenwolf pisze:"Survival dla każdego"[/b] Colina Towella - warto.
look deep into nature and then you will understand everything better
I've got the power to fly into the wind, the power to be free to die and live again. This power's like fire, fire loves to burn!
I've got the power to fly into the wind, the power to be free to die and live again. This power's like fire, fire loves to burn!
- steppenwolf
Apo: Kolejny raz trafia się Ci coś za grosze :-/ . Ja do tej książki podchodziłem dobre pół roku, jak nie lepiej. I w księgarni i w empiku cena ta sama, co oznaczało wykartkowanie czterech i pół dychy. Kiedy już coś staje się kolekcjonerstwem, to niekiedy tak bywa
[ Dodano: 2014-12-09, 11:53 ]
Kilka lat temu kupiłem książkę Jacka Pałkiewicza „Syberia. Wyprawa na biegun zimna”. Wygląda na to, że znowu trzeba będzie sięgnąć do kieszeni w celu kolejnego zakupu. Póki co, wypożyczyłem ją z biblioteki. Co wypożyczyłem? „Syberię”, wydaną w styczniu br.. Jest to rozszerzenie poprzedniej książki, wzbogacone o nowe treści, fotografie.
Na forum jest osoba szczerze zainteresowana książkami o Syberii. W „Syberii” jest cały wykaz takich książek, głównie w języku polskim. Okładka sztywna.
[ Dodano: 2014-12-09, 11:53 ]
Kilka lat temu kupiłem książkę Jacka Pałkiewicza „Syberia. Wyprawa na biegun zimna”. Wygląda na to, że znowu trzeba będzie sięgnąć do kieszeni w celu kolejnego zakupu. Póki co, wypożyczyłem ją z biblioteki. Co wypożyczyłem? „Syberię”, wydaną w styczniu br.. Jest to rozszerzenie poprzedniej książki, wzbogacone o nowe treści, fotografie.
Na forum jest osoba szczerze zainteresowana książkami o Syberii. W „Syberii” jest cały wykaz takich książek, głównie w języku polskim. Okładka sztywna.
- greenshadow
- Tytuł użytkownika: bywam
Pytanie:
ktos miał/ma/czytał/poleca?
Ślady i tropy zwierząt
Autor: G. Ohnesorge, B. Scheiba, K. Uhlenhaut
Format: 11,9 x 20 cm
Stron: 352
Oprawa: twarda
ISBN: 978-83-7073-741-2
Typ publikacji: poradnik
ktos miał/ma/czytał/poleca?
Ślady i tropy zwierząt
Autor: G. Ohnesorge, B. Scheiba, K. Uhlenhaut
Format: 11,9 x 20 cm
Stron: 352
Oprawa: twarda
ISBN: 978-83-7073-741-2
Typ publikacji: poradnik
[center]
| Zielona Strona |[/center]
| Zielona Strona |[/center]
-
- Tytuł użytkownika: dominoonek
Witam.Posiadam również tę książkę, jednak nie zrobiła
na mnie takiego wrażenia o jakim pisali w poprzednich
postach forumowicze. Od siebie polecilbym książkę
Klausa Richarza Tropy i ślady zwierząt oraz "Sztuka
tropienia zwierząt" Włodzimierza Jędrzejewskiego
i Wadzima Sidarowicza.
na mnie takiego wrażenia o jakim pisali w poprzednich
postach forumowicze. Od siebie polecilbym książkę
Klausa Richarza Tropy i ślady zwierząt oraz "Sztuka
tropienia zwierząt" Włodzimierza Jędrzejewskiego
i Wadzima Sidarowicza.
- Mazazel
- Gadu Gadu: 9008350
A ja od siebie, w nawiązaniu do tematu wątku, polecam definicję słowa 'recenzja':
http://pl.wikipedia.org/wiki/Recenzja
Love & peace wszystkim, ale jak 'mam i polecam' to można się wysilić i chociaż uzasadnić. Po to jest temat. Jeden o siekierze napisze dwie strony takiej recki, że aż chce się kupić (nie wiem po co, ale chce) a drugi o książce 'fajna, polecam' :/
http://pl.wikipedia.org/wiki/Recenzja
Love & peace wszystkim, ale jak 'mam i polecam' to można się wysilić i chociaż uzasadnić. Po to jest temat. Jeden o siekierze napisze dwie strony takiej recki, że aż chce się kupić (nie wiem po co, ale chce) a drugi o książce 'fajna, polecam' :/
zlotykon.pl