Sało
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- Młody
- Posty: 898
- Rejestracja: 01 sty 2009, 19:19
- Lokalizacja: Tychy
- Gadu Gadu: 9281692
- Płeć:
- Kontakt:
yaktra, Sam jeszcze nie wiem Gdzieś czytałem o Sale w czekoladzie więc sobie zrobiłem, lecz zalewa do tej wersji została zrobiona z mniejszą ilością soli, na korzyść miodu. Jeżeli do 1-3 kwietnia nie zostanie zjedzone to przytargam ów wyrób na zlot.
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
- Mr. Wilson
- Posty: 422
- Rejestracja: 27 paź 2010, 22:55
- Lokalizacja: xyz
- Płeć:
- Kontakt:
Polecam przepis wolfa78, albo jego wersję dla leniwych/niecierpliwych/głodnych:
http://moje-u-gory.blogspot.com/2011/01/sao.html
mnie zakonnik-zielarz przedwczoraj zalecił jeść dużo masła, słoniny i jajek- chcesz adres?
http://moje-u-gory.blogspot.com/2011/01/sao.html
yaktra,slaq sadysto jeden, lekarz zabronił mi tłusto jeść i nakazał ograniczyć sól
mnie zakonnik-zielarz przedwczoraj zalecił jeść dużo masła, słoniny i jajek- chcesz adres?
- yaktra
- Posty: 823
- Rejestracja: 05 kwie 2010, 18:57
- Lokalizacja: z krainy szaraka
- Tytuł użytkownika: tropiciel/ fotograf
- Płeć:
- Kontakt:
Nie żartuj, odebrałem dziś wyniki i mam nowy rekord cholesterolu z 250 pod datą styczeń 2010 na 282 po 13-tu miesiącach czyli na dzień dzisiejszykatny pisze:yaktra,
mnie zakonnik-zielarz przedwczoraj zalecił jeść dużo masła, słoniny i jajek- chcesz adres?
żebym to ja żarł całe świnie i popijał smalcem
z tym zielarzem to jak, proszę na priva, czepię się wszystkiego
sory Adminy i Moderatory za off top
Okiem naszych obiektywów http://yaktrafotografia.jimdo.com/
A czy ktoś mógłby uraczyć informacją - opartą o doświadczenia z autopsji - jak to długo takie sało generuje akceptowalne wrażenia organoleptyczne. Jak długo wytrzyma w zamrażarce, jak długo w lodówie, jak długo w temp. pokojowej, a jak długo w piwnicy przy temp. powiedzmy +10 st. C?
Ostatnio zmieniony 25 lut 2011, 08:10 przez lambers, łącznie zmieniany 1 raz.
- wolfshadow
- Posty: 1050
- Rejestracja: 17 kwie 2008, 07:30
- Lokalizacja: Jaworzno
- Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
- Płeć:
- Kontakt:
Sało znika szybko ale mam jeden zachowany słoiczek z września 2009. Pasteryzowany i przechowywany w piwnicy. Wizualnie zmian nie stwierdzam.lambers pisze:A czy ktoś mógłby uraczyć informacją - opartą o doświadczenia z autopsji - jak to długo takie sało generuje akceptowalne wrażenia organoleptyczne. Jak długo wytrzyma w zamrażarce, jak długo w lodówie, jak długo w temp. pokojowej, a jak długo w piwnicy przy temp. powiedzmy +10 st. C?
.:fortes fortuna adiuvat - Terencjusz:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
-
- Posty: 277
- Rejestracja: 10 lut 2010, 08:48
- Lokalizacja: Kraków
- Płeć:
- wolf78
- Posty: 194
- Rejestracja: 27 mar 2008, 17:13
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Gadu Gadu: 2813508
- Płeć:
- Kontakt:
Witam mięsko raczej się zepsuje niż przejdzie , wykrój mięso i będzie ok
..................................................
co by nie pisać nowego posta o rzeczach które były już powiedziane :mrgreen
Sylwester próbuj smaczne to owo mięsko nie będzie :diabel2:
..................................................
co by nie pisać nowego posta o rzeczach które były już powiedziane :mrgreen
Sylwester próbuj smaczne to owo mięsko nie będzie :diabel2:
Ostatnio zmieniony 26 lut 2011, 22:32 przez wolf78, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 277
- Rejestracja: 10 lut 2010, 08:48
- Lokalizacja: Kraków
- Płeć:
- Pratschman
- Posty: 214
- Rejestracja: 01 gru 2009, 13:31
- Lokalizacja: Jarocin/Poznań
- Płeć:
Oj Panowie Panowie, sami fani maksymalnie niezdrowego żarcia Na samych wypadach to ja rozumiem, tyle ruchu przy okazji.. ale raczenie się tym w domu, brr... Ale w sumie, pacjentów będę miał
Mnie nikt nie przekona do innego tłuszczu na wypady w Polsce niż pół na pół olej rzepakowy z oliwą z oliwek:) Zdrowe i pyszne, tylko polewać podpłomyki i jeść
Btw tutorial Młodego fajny i zabawny
Mnie nikt nie przekona do innego tłuszczu na wypady w Polsce niż pół na pół olej rzepakowy z oliwą z oliwek:) Zdrowe i pyszne, tylko polewać podpłomyki i jeść
Btw tutorial Młodego fajny i zabawny
-
- Posty: 277
- Rejestracja: 10 lut 2010, 08:48
- Lokalizacja: Kraków
- Płeć:
Ja tak samo - 3 sztuki gotoweNumLock pisze:U mnie też już gotowe 3 słoiczki
https://picasaweb.google.com/1113382265 ... 6071586946
Dziś robię żeberka pieczone i do słoja z nimi
- Michal N
- Posty: 1186
- Rejestracja: 16 lut 2009, 21:47
- Lokalizacja: Warszawa-Mokotów
- Gadu Gadu: 9361862
- Tytuł użytkownika: Metyl Podgrzybek
- Płeć:
lambers, Prywatny publiczny Zajrzyj tutaj: http://reconnet.pl/viewtopic.php?t=2685 ... 6f26a96ba8 jak chłopcy dzielnie posprzątali z pieśnią na ustach
No panowie Sało przetestowane - wrażenia mieszane, ale to z powodu pomieszania proporcji solanki
Pierwszy słoik maksymalnie słony - :-/ brrr ... Przyprawy niewyczuwalne z powodu zbyt dużego stężenia solanki.
Słoik numer dwa już lepiej - solanka była nieco słabsza, przyprawy (zwłaszcza curry i imbir) znacznie lepiej wyczuwalne.
Słoik numer trzy czeka na konsumpcję
Generalnie korzystałem z przepisu pierwszego, z tym że w pewnym momencie coś pochrzaniłem i solanka wyszła prawie dwa razy mocniejsza
Za jakiś czas następna partia tylko trochę czujniej przygotowywana
Pierwszy słoik maksymalnie słony - :-/ brrr ... Przyprawy niewyczuwalne z powodu zbyt dużego stężenia solanki.
Słoik numer dwa już lepiej - solanka była nieco słabsza, przyprawy (zwłaszcza curry i imbir) znacznie lepiej wyczuwalne.
Słoik numer trzy czeka na konsumpcję
Generalnie korzystałem z przepisu pierwszego, z tym że w pewnym momencie coś pochrzaniłem i solanka wyszła prawie dwa razy mocniejsza
Za jakiś czas następna partia tylko trochę czujniej przygotowywana
"Disneyland? F**k, man, this is better than Disneyland!"
In Omnia Paratus
In Omnia Paratus
- klauzinski
- Posty: 21
- Rejestracja: 03 sty 2011, 18:55
- Lokalizacja: Świnoujście/Wrocław
- Gadu Gadu: 4024621
- Tytuł użytkownika: Tradycjonalista
- Płeć:
Szanowni, takie pytanko mam- bo zrobiłem całą baterię słoików z sałem, ale 2 słoiczki nie zassały nakrętek, dopiero po fakcie zauważyłem że 2 nakrętki są odrobinę wygięte i co za tym idzie- nieszczelne. I teraz kwestia- czy po 2 dniach od tamtej pasteryzacji mogę zagotować miksturę ponownie, w nowym słoiku oczywiście i ze szczelną nakrętką?
So let it be written, so let it be done.
- Młody
- Posty: 898
- Rejestracja: 01 sty 2009, 19:19
- Lokalizacja: Tychy
- Gadu Gadu: 9281692
- Płeć:
- Kontakt:
Jeżeli nie zaszły jakieś dziwne przemiany to TAK
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
-
- Posty: 277
- Rejestracja: 10 lut 2010, 08:48
- Lokalizacja: Kraków
- Płeć:
sało jest tak nabite solą, że spokojnie możesz drugi raz pasteryzować, im dłużej nie jest pasteryzowane tym ma delikatniejszą konsystencję. Na zlocie ktoś przyniósł słoiczek "dobra" które 3 tygodnie marynowało się w soli zanim zostało poddane pasteryzacji, było pyszne i rozpływało się w ustach jak czekolada.
-
- Posty: 43
- Rejestracja: 27 lip 2010, 22:00
- Lokalizacja: Poznań
- Płeć: