Sało

mniam, mniam...

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

Awatar użytkownika
Valdi
Posty: 950
Rejestracja: 29 sie 2007, 23:43
Lokalizacja: Litwa-Vilnius
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Valdi »

wolf78, Załóż taki watek i pisz!
Co do słoniny, to podałeś klasyczny przykład z moich stron. Różnica polega na tym,że u nas to się nie zawija w papier, słoninka sobie leży i czeka aż ją zjem :mrgreen:
Awatar użytkownika
Młody
Posty: 898
Rejestracja: 01 sty 2009, 19:19
Lokalizacja: Tychy
Gadu Gadu: 9281692
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Młody »

yaktra, Sam jeszcze nie wiem :roll: Gdzieś czytałem o Sale w czekoladzie więc sobie zrobiłem, lecz zalewa do tej wersji została zrobiona z mniejszą ilością soli, na korzyść miodu. Jeżeli do 1-3 kwietnia nie zostanie zjedzone to przytargam ów wyrób na zlot.
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !

Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
Awatar użytkownika
Mr. Wilson
Posty: 422
Rejestracja: 27 paź 2010, 22:55
Lokalizacja: xyz
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Mr. Wilson »

1-3 kwietnia, okolice ... zlot fanów sała :D , ja się piszę na wszelkie degustacje.
Las moim domem i najlepszym przyjacielem
Awatar użytkownika
Driver
Posty: 315
Rejestracja: 02 mar 2009, 15:53
Lokalizacja: Tychy
Gadu Gadu: 6876158
Tytuł użytkownika: Supertramp
Płeć:

Post autor: Driver »

:cry: chyba będę musiał odpuścić 2 kwietnia urodziny córki
Gdybym schował ręce do kieszeni,skazali by mnie za ukrywanie broni.
Klayman
Posty: 46
Rejestracja: 16 gru 2010, 19:36
Lokalizacja: Zielonka / Warszawa
Płeć:

Post autor: Klayman »

Driver pisze::cry: chyba będę musiał odpuścić 2 kwietnia urodziny córki
:mrgreen:

Jak przy słonince jesteśmy. Ostatnia konsumpcja domowego smalczyku przekonała mnie, że słonina ma w sobie to coś.. Teraz poluję na tłuszcz gęsi i zmontuję smalczyk z gęsiego tłuszczu.

Sorrki za offtop ale ślinka mi cieknie :p
Awatar użytkownika
katny
Posty: 34
Rejestracja: 08 sty 2011, 19:49
Lokalizacja: Poznań
Płeć:
Kontakt:

Post autor: katny »

Polecam przepis wolfa78, albo jego wersję dla leniwych/niecierpliwych/głodnych:
http://moje-u-gory.blogspot.com/2011/01/sao.html
slaq sadysto jeden, lekarz zabronił mi tłusto jeść i nakazał ograniczyć sól
yaktra,
mnie zakonnik-zielarz przedwczoraj zalecił jeść dużo masła, słoniny i jajek- chcesz adres? :-D
Awatar użytkownika
yaktra
Posty: 823
Rejestracja: 05 kwie 2010, 18:57
Lokalizacja: z krainy szaraka
Tytuł użytkownika: tropiciel/ fotograf
Płeć:
Kontakt:

Post autor: yaktra »

katny pisze:yaktra,
mnie zakonnik-zielarz przedwczoraj zalecił jeść dużo masła, słoniny i jajek- chcesz adres?
Nie żartuj, odebrałem dziś wyniki i mam nowy rekord cholesterolu z 250 pod datą styczeń 2010 na 282 po 13-tu miesiącach czyli na dzień dzisiejszy :(
żebym to ja żarł całe świnie i popijał smalcem :(
z tym zielarzem to jak, proszę na priva, czepię się wszystkiego :(
sory Adminy i Moderatory za off top
:(
Okiem naszych obiektywów http://yaktrafotografia.jimdo.com/
Awatar użytkownika
lambers
Posty: 12
Rejestracja: 27 lis 2010, 12:00
Lokalizacja: Koszalin
Płeć:

Post autor: lambers »

A czy ktoś mógłby uraczyć informacją - opartą o doświadczenia z autopsji - jak to długo takie sało generuje akceptowalne wrażenia organoleptyczne. Jak długo wytrzyma w zamrażarce, jak długo w lodówie, jak długo w temp. pokojowej, a jak długo w piwnicy przy temp. powiedzmy +10 st. C?
Ostatnio zmieniony 25 lut 2011, 08:10 przez lambers, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
slaq
Posty: 675
Rejestracja: 20 wrz 2007, 08:39
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Post autor: slaq »

yaktra pisze:mam nowy rekord cholesterolu z 250 pod datą styczeń 2010 na 282
Smalczyk szamaj zamiast masła :-D

A skoczył Ci, bo faje rzuciłeś, więc pewnie podjadasz - mówiłem, lekarz marudzi, a pozytywów nie chce widzieć 8-)
W bagno go :mrgreen:
Awatar użytkownika
wolfshadow
Posty: 1050
Rejestracja: 17 kwie 2008, 07:30
Lokalizacja: Jaworzno
Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
Płeć:
Kontakt:

Post autor: wolfshadow »

lambers pisze:A czy ktoś mógłby uraczyć informacją - opartą o doświadczenia z autopsji - jak to długo takie sało generuje akceptowalne wrażenia organoleptyczne. Jak długo wytrzyma w zamrażarce, jak długo w lodówie, jak długo w temp. pokojowej, a jak długo w piwnicy przy temp. powiedzmy +10 st. C?
Sało znika szybko ale mam jeden zachowany słoiczek z września 2009. Pasteryzowany i przechowywany w piwnicy. Wizualnie zmian nie stwierdzam.
.:fortes fortuna adiuvat - Terencjusz:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
sylwester2091
Posty: 277
Rejestracja: 10 lut 2010, 08:48
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Post autor: sylwester2091 »

No i naczytałem się i nie wytrzymałem. Aczkolwiek nie mogąc dostać odpowiedniej słoniny robię z podgardla (ma grubszą warstwę słoniny niż słonina :mrgreen: ) no i mięsko powinno fajnie przejść :) .
Awatar użytkownika
wolf78
Posty: 194
Rejestracja: 27 mar 2008, 17:13
Lokalizacja: Kołobrzeg
Gadu Gadu: 2813508
Płeć:
Kontakt:

Post autor: wolf78 »

Witam :-) mięsko raczej się zepsuje niż przejdzie ;-) , wykrój mięso i będzie ok

..................................................
co by nie pisać nowego posta o rzeczach które były już powiedziane :mrgreen
Sylwester próbuj ;-) smaczne to owo mięsko nie będzie :diabel2:
Ostatnio zmieniony 26 lut 2011, 22:32 przez wolf78, łącznie zmieniany 1 raz.
sylwester2091
Posty: 277
Rejestracja: 10 lut 2010, 08:48
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Post autor: sylwester2091 »

Przy tym stężeniu soli ciężko sobie wyobrazić, że coś może się zepsuć.
Awatar użytkownika
Stainer80
Posty: 13
Rejestracja: 28 maja 2010, 22:39
Lokalizacja: Bydgoszcz
Płeć:

Post autor: Stainer80 »

No i sało nastawione i zapasteryzowane.
Przepis z pierwszego postu, przyprawione curry, imbirem, pieprzem i kardamonem - będzie ogień icon_twisted

Za trzy tygodnie podzielę się wrażeniami (chyba tyle wytrwam :mrgreen: )
"Disneyland? F**k, man, this is better than Disneyland!"

In Omnia Paratus
Awatar użytkownika
Pratschman
Posty: 214
Rejestracja: 01 gru 2009, 13:31
Lokalizacja: Jarocin/Poznań
Płeć:

Post autor: Pratschman »

Oj Panowie Panowie, sami fani maksymalnie niezdrowego żarcia :mrgreen: Na samych wypadach to ja rozumiem, tyle ruchu przy okazji.. ale raczenie się tym w domu, brr... Ale w sumie, pacjentów będę miał :-P

Mnie nikt nie przekona do innego tłuszczu na wypady w Polsce niż pół na pół olej rzepakowy z oliwą z oliwek:) Zdrowe i pyszne, tylko polewać podpłomyki i jeść :-)

Btw tutorial Młodego fajny i zabawny :-)
Awatar użytkownika
NumLock
Posty: 487
Rejestracja: 03 gru 2008, 16:31
Lokalizacja: Podkarpacie
Tytuł użytkownika: vel Numeryczny
Płeć:

Post autor: NumLock »

U mnie też już gotowe 3 słoiczki na swojskiej słoninie :)
"Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego, że są nieme dla jego tępej percepcji" - Mark Twain.
sylwester2091
Posty: 277
Rejestracja: 10 lut 2010, 08:48
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Post autor: sylwester2091 »

No to dar "Wielkiej Świni Stworzycielki Wszelakich Pyszności" się pasteryzuje...
Awatar użytkownika
slaq
Posty: 675
Rejestracja: 20 wrz 2007, 08:39
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Post autor: slaq »

NumLock pisze:U mnie też już gotowe 3 słoiczki
Ja tak samo - 3 sztuki gotowe 8-)
https://picasaweb.google.com/1113382265 ... 6071586946


Dziś robię żeberka pieczone i do słoja z nimi :mrgreen:
Awatar użytkownika
lambers
Posty: 12
Rejestracja: 27 lis 2010, 12:00
Lokalizacja: Koszalin
Płeć:

Post autor: lambers »

Ten bunkier to jakiś prywatny? Mówię o tym ze zdjęć. Przepraszam za offtop, ale u mnie wszystkie zaśmiecone i łobesrane, dlatego pytam, bo tam czyściuteńko...
Awatar użytkownika
Michal N
Posty: 1186
Rejestracja: 16 lut 2009, 21:47
Lokalizacja: Warszawa-Mokotów
Gadu Gadu: 9361862
Tytuł użytkownika: Metyl Podgrzybek
Płeć:

Post autor: Michal N »

lambers, Prywatny publiczny ;-) Zajrzyj tutaj: http://reconnet.pl/viewtopic.php?t=2685 ... 6f26a96ba8 jak chłopcy dzielnie posprzątali z pieśnią na ustach :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
Stainer80
Posty: 13
Rejestracja: 28 maja 2010, 22:39
Lokalizacja: Bydgoszcz
Płeć:

Post autor: Stainer80 »

No panowie Sało przetestowane - wrażenia mieszane, ale to z powodu pomieszania proporcji solanki ;-)
Pierwszy słoik maksymalnie słony - :-/ brrr ... Przyprawy niewyczuwalne z powodu zbyt dużego stężenia solanki.
Słoik numer dwa już lepiej - solanka była nieco słabsza, przyprawy (zwłaszcza curry i imbir) znacznie lepiej wyczuwalne.
Słoik numer trzy czeka na konsumpcję :-)

Generalnie korzystałem z przepisu pierwszego, z tym że w pewnym momencie coś pochrzaniłem i solanka wyszła prawie dwa razy mocniejsza :shock:

Za jakiś czas następna partia tylko trochę czujniej przygotowywana :mrgreen:
"Disneyland? F**k, man, this is better than Disneyland!"

In Omnia Paratus
Awatar użytkownika
klauzinski
Posty: 21
Rejestracja: 03 sty 2011, 18:55
Lokalizacja: Świnoujście/Wrocław
Gadu Gadu: 4024621
Tytuł użytkownika: Tradycjonalista
Płeć:

Post autor: klauzinski »

Szanowni, takie pytanko mam- bo zrobiłem całą baterię słoików z sałem, ale 2 słoiczki nie zassały nakrętek, dopiero po fakcie zauważyłem że 2 nakrętki są odrobinę wygięte i co za tym idzie- nieszczelne. I teraz kwestia- czy po 2 dniach od tamtej pasteryzacji mogę zagotować miksturę ponownie, w nowym słoiku oczywiście i ze szczelną nakrętką?
So let it be written, so let it be done.
Awatar użytkownika
Młody
Posty: 898
Rejestracja: 01 sty 2009, 19:19
Lokalizacja: Tychy
Gadu Gadu: 9281692
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Młody »

Jeżeli nie zaszły jakieś dziwne przemiany to TAK
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !

Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
sylwester2091
Posty: 277
Rejestracja: 10 lut 2010, 08:48
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Post autor: sylwester2091 »

sało jest tak nabite solą, że spokojnie możesz drugi raz pasteryzować, im dłużej nie jest pasteryzowane tym ma delikatniejszą konsystencję. Na zlocie ktoś przyniósł słoiczek "dobra" które 3 tygodnie marynowało się w soli zanim zostało poddane pasteryzacji, było pyszne i rozpływało się w ustach jak czekolada.
czoperadlo
Posty: 43
Rejestracja: 27 lip 2010, 22:00
Lokalizacja: Poznań
Płeć:

Post autor: czoperadlo »

A powiedzcie mi ile Wy pasteryzujecie sało?
Pozdrawiam
Tymek
ODPOWIEDZ