Pochwal się swoim nożem
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- Offtime
- Tytuł użytkownika: niedzielny harcerzyk
Ja sobie zawsze wiążę tak aby po założeniu na palce działał jak blokada przed ześlizgnięciem się dłoni na ostrze. Na nadgarstek nigdy bo wkurza mnie jak muszę odłożyć nóż na chwilę i blokuje mnie sznurek.
Moja kolekcja militariów
Casual Survival Blog
Forum internetowe nie służy dyskusji, co najwyżej wymianie poglądów.
-
- Tytuł użytkownika: Piroman
Czwarty. Ale jestem na wyjezdzie w związku ze świętami to nie cykne fotki noży. A mam:
Psełdo bagnet ak47 - nadaje się do rąbania po naostszeniu na szlifierce. Fajnie wyglada po zdjęciu okładzin i owinięciu linką.
Finka Fiskarsa - do lasu
Vicek z blokowanym ostrzem - duzo przeszedł, brakuje jednej okładziny, pensety, wykałaczki i ma uszczerbione ostrze. Zawsze go mam w kieszeni. Naprawił sporo komputerów oraz otworzył setki browarów. Ma z 8 lat.
Opinel carbon 8
Psełdo bagnet ak47 - nadaje się do rąbania po naostszeniu na szlifierce. Fajnie wyglada po zdjęciu okładzin i owinięciu linką.
Finka Fiskarsa - do lasu
Vicek z blokowanym ostrzem - duzo przeszedł, brakuje jednej okładziny, pensety, wykałaczki i ma uszczerbione ostrze. Zawsze go mam w kieszeni. Naprawił sporo komputerów oraz otworzył setki browarów. Ma z 8 lat.
Opinel carbon 8
pytam bo to calkiem fajny nozyk, moze niezbyt uniwersalny ale uczy prawidlowego postepowania z rdzewiejaca niemal w oczach stala
Wielka wyprz... viewtopic.php?p=52968#52968
- zdybi
- Gadu Gadu: 9522989
Piękny! Ma w sobie "duszę". Rewelacja.
http://lukaszzdyb.blogspot.com
http://mybushcraft.blogspot.com
"Bo życie przecież po to jest,żeby pożyć"
http://mybushcraft.blogspot.com
"Bo życie przecież po to jest,żeby pożyć"
- Qasz
- Gadu Gadu: 1987028
- Tytuł użytkownika: Tata psychopata
nóż jest przepiękny - mażenie! Prosty, okazałe ostrze i wykończenie rodem z filmów Mears'a.
Przyznaj się ile taki nóż kosztuje u ciebie na zamówienie?
(Wiem, wiem - dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają, ale survival leży daleko od angielskich salonów - wiec gadaj waćpan, za to żeś mnie oczu pozbawił )
nóż jest przepiękny - mażenie! Prosty, okazałe ostrze i wykończenie rodem z filmów Mears'a.
Przyznaj się ile taki nóż kosztuje u ciebie na zamówienie?
(Wiem, wiem - dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają, ale survival leży daleko od angielskich salonów - wiec gadaj waćpan, za to żeś mnie oczu pozbawił )
Ostatnio zmieniony 26 gru 2010, 22:23 przez Qasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Lotus Turbo Challenge II
Don't Fak-up, Pack-up and Let's go!
Don't Fak-up, Pack-up and Let's go!
-
- Gadu Gadu: 24764099
A ja na święta dostałem już dawno wymarzonego victorinoxa huntera. Pierwsze wrażenia to, że jest chyba idealnym nożem do lasu. Struga jak szalony, piła tnie ostro, ma dodatkowe ząbkowane ostrze, które jest idealne do cięcia linek, a w dodatku pęsęta (tak się pisze )do wyciągania kleszczy. Jutro idę go wypróbować do lasu to zrobię mało sesję .
Pozdrawiam Karol
Pozdrawiam Karol
W zależności od materiałów, między 200 a 300pln.Qasz pisze: Przyznaj się ile taki nóż kosztuje u ciebie na zamówienie?
Przy okazji nóż rok leżał i na pochewkę czekał, ale wreszcie się doczekał.
Uploaded with ImageShack.us
- puchalsw
- Tytuł użytkownika: Skandynawski Oprawca
...A gławniany nóż "markowy" wyciskany w chinach na prasie hydraulicznej, w markowym sklepie internetowym kosztuje wielokrotność tej ceny. Nie wspominając o podłej jakości pochwach...Kubek pisze:W zależności od materiałów, między 200 a 300pln.
I jak tu nie kupować noży od rodzimych knifemakerów?
F..k it, I'll Do It Myself!
Większość kupujących zdecydowanie woli kupić nóż z logiem Cold Steel, Benchmade, Gerber, bo nazwa firmy widniejąca na nożu gwarantuje podziw kolegów. O wielkich firmach wszyscy słyszeli, taka jest rola i siła marketingu. O polskich makerach wiedzą tylko ci odbiorcy, którzy są odbiorcami świadomymi ( znaczy znają się trochę na stali i nożach).puchalsw pisze:...A gławniany nóż "markowy" wyciskany w chinach na prasie hydraulicznej, w markowym sklepie internetowym kosztuje wielokrotność tej ceny. Nie wspominając o podłej jakości pochwach...Kubek pisze:W zależności od materiałów, między 200 a 300pln.
I jak tu nie kupować noży od rodzimych knifemakerów?
Rynek dla polskiego nożoroba jest bardzo niewielki, bo w naszym kraju nie ma czegoś takiego jak kultura, czy też tradycja noża.
Dla przeciętnego odbiorcy nie liczy się jakość wykonania czy też jakość materiałów, lecz rozpoznawalne logo.
Szkoda.
W moim środowisku podziw wzbudził raczej wybity na nożu jastrząb Małego Jastrzębia.Kubek pisze:Większość kupujących zdecydowanie woli kupić nóż z logiem Cold Steel, Benchmade, Gerber, bo nazwa firmy widniejąca na nożu gwarantuje podziw kolegów.
Uploaded with ImageShack.us
“All good things are wild and free.” Henry David Thoreau
- NumLock
- Tytuł użytkownika: vel Numeryczny
Piękny nożyk, powinni Ci na knives.pl młoteczek koło avatara postawić
Widać, że nożyk dopracowany, estetycznie wykonany, tylko gryzie mnie ta dupka- przez nią nóż wygląda jakby był do góry nogami...
Widać, że nożyk dopracowany, estetycznie wykonany, tylko gryzie mnie ta dupka- przez nią nóż wygląda jakby był do góry nogami...
"Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego, że są nieme dla jego tępej percepcji" - Mark Twain.
- Parthagas
- Tytuł użytkownika: kumpel staffików
Ja wiedziałem, że tak będzie, aha, aha!Kubek pisze:Też mam wrażenie jak gdyby klinga była odwrotnie zamocowana.
"Mężczyzna musi mieć nałogi, najlepiej wyszukane, w przeciwnym wypadku nie ma się z czego wyzwalać."
http://prymitywnetechnikiprzetrwania.blogspot.com/
http://prymitywnetechnikiprzetrwania.blogspot.com/
- puchalsw
- Tytuł użytkownika: Skandynawski Oprawca
No przeca napisałem że to tak miało być ... nikt mnie nie rozumie...Parthagas pisze: Kubek napisał/a:
Też mam wrażenie jak gdyby klinga była odwrotnie zamocowana.
Ja wiedziałem, że tak będzie, aha, aha!
Z tą szczeliną, to nie potrafię tym kompaktem zrobić zdjęcia, i tak jakoś cień pada. Klinga jest spasowana. Tutaj widać ( i resztki pasty polerskiej )
to tak miało być!
http://lh3.ggpht.com/_Rowy3QqGkoY/TRpk4 ... 010354.JPG
F..k it, I'll Do It Myself!
- thrackan
- Gadu Gadu: 2123627
- Tytuł użytkownika: Manufaktura strużyn
Aj tam. Całkiem wytworna śabelka Ci wyszła. Choć to chyba nie po saamowemu.puchalsw pisze:Z następnym nożem już się nie będę tak wygłupiał
Kilka zdjęć: http://www.23hq.com/thrackan/album/list