Topinambur smażony 
 30 dag topinambura 
 1 łyżka stołowa margaryny 
 Zielona pietruszka 
 Cząber 
 Topinambur umyć i chwilę gotować w łupinie do miękkości. Pokroić w plastry (w łupinie lub obrany) i smażyć na wrzącej margarynie, posolić , posypać siekaną pietruszką i cząbrem.
Topinamburowa zupa 
 0,5 kg topinamburu 
 sok z 0,5 cytryny 
 4 łyżki masła 
 1 por, biała część pokrojona w plasterki 
 1 marchewka , w plasterkach 
 3 szklanki bulionu z kury 
 0,5 szklanki wysokoprocentowej słodkiej śmietanki 
 sol, pieprz, gałka muszkatołowa-do smaku 
 Topinambur wyszorować, pokroić w dość cienkie plasterki, wymieszać z sokiem z 
 cytryny. W garnku na zupę rozpuścić masło, dodać topinambur, marchewkę i pora. 
 Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Potem dodać bulion, sól, pieprz 
 i gotować następne 25 minut. Po ugotowaniu lekko ostudzić, zupę zmiksować, dodać 
 śmietankę i gałkę muszkatołową, podgrzać i podawać.
TOPINAMBUR PANZANELLA 
 2 szklanki małych pomidorów sałatkowych, przekrojonych na pół, 
 3-4 dość duże bulwy, pokrojone na plasterki, 
 1 szklanka drobnych (1,5 cm.) grzanek, 
 4 duże szalotki, 
 1/2 szklanki posiekanych liści bazylii, 
 6 łyżek oliwy z oliwek (extra virgin), 
 2 łyżki octu balsamicznego, 
 sól, pieprz. 
 W szklanym półmisku wymieszać grzanki, pomidory, topinambur i bazylię. Osobno roztrzepać oliwę i ocet balsamiczny i polewać sałatkę dokładnie przed podaniem.
Sałata Jamie Oliwier'a 
 Sałatę potargać na mniejsze kawałki i włożyć do miski. oskrobać topinambury i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ostudzić pod zimną wodą i pokroić na talarki. na patelni przysmażyć boczek aż będzie chrupki, wyjąć i odłożyć. Na patelnie z odrobiną oliwy wrzucić topinambury, nieco masła, posypać pieprzem i sola. Usmażyć na złoto i chrupiącą potrząsając patelnia od czasu do czasu. na koniec dodać boczek, wysypać wszystko na sałatę i skropić sosem z bazylii i octu balsamicznego, lub z musztardy i octu ziołowego. 
[ Dodano: 2011-11-29, 11:03 ]
SAŁATKA ZE SZPINAKU I TOPINAMBURA 
 Duży pęczek świeżego szpinaku, 
 20 dkg. boczku, dokładnie wysmażonego i pokruszonego, 
 1/2 szklanki złotych rodzynek, 
 4-5 bulw topinambura pociętego w plasterki, 
 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku, 
 2 łyżki podpieczonych na patelni nasion sezamowych, 
 3 czerwone jabłka, obrane i pokrojone w małe kawałki , 
 1/2 szklanki podpiekanych orzechów arachidowych. 
 Dressing: 
 3/4 szklanki cukru, 
 1/4 szklanki octu jabłkowego, 
 1 łyżka soku z cytryny, 
 2 łyżeczki nasion musztardy, 
 1 1/2 łyżeczki papryki, 
 1/2 łyżeczki soli morskiej, 
 1/2 łyżeczki mielonego imbiru ( w proszku). 
 Po wymieszaniu wszystkich składników polewać dressingiem sałatkę tuż przed podaniem. 
[ Dodano: 2011-11-29, 11:03 ]
TOPINAMBUR ZE SZCZYPIORKIEM 
 Topinambur dusimy na oliwie i pod koniec dodajemy szczypiorek. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cytryną. 
[ Dodano: 2011-11-29, 11:04 ]
TOPINAMBUR Z BRUKSELKĄ 
 Na oliwie z oliwek zeszklić 1 cebule (posiekaną drobno), dodać równe ilości topinambura ( w drobnych kawałkach) i brukselki, przyprawić pieprzem, solą morską i sokiem z cytryny. Dusić pod przykryciem ok 15-20 min. 
[ Dodano: 2011-12-14, 12:17 ]
Warzywo cenione w diecie osób chorujących na cukrzycę. Sproszkowane bulwy topinamburu wchodzą w skład preparatu „Topinulin” stosowanego jako środek dietetyczny, dający uczucie sytości, kierowany głównie do diabetyków.
http://www.topinulin.pl/