[D.I.Y] Piecyk Reflektorowy i inne ;)
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- Qasz
- Posty: 463
- Rejestracja: 19 paź 2010, 22:14
- Lokalizacja: Jaworzno
- Gadu Gadu: 1987028
- Tytuł użytkownika: Tata psychopata
- Płeć:
Sam jestem ciekaw jak to pali, chciał bym zobaczyć ile trwa zagotowanie jednego litra wody wraz z przygotowaniem opału, rozstawieniem kuchenki i rozpaleniem.
Lotus Turbo Challenge II
Don't Fak-up, Pack-up and Let's go!
Don't Fak-up, Pack-up and Let's go!
- Q_x
- Posty: 589
- Rejestracja: 19 lut 2011, 15:30
- Lokalizacja: G-dz
- Tytuł użytkownika: człowiek-samodział
- Płeć:
Qasz, żeby testy sprawnościowe były pełnosprytne, musiałbyś używać znormalizowanego drewna i stacji pomiarowej z prawdziwego zdarzenia.
Wilgotne twarde drewno będzie się palić inaczej, niż sosnowe, podsuszone drzazgi ociekające żywicą, inaczej będzie kiedy podlejesz wszystko benzyną i rozpalisz zapalniczką, inaczej - kiedy będziesz się męczył krzesiwem. Nie ma sensu podawanie czasu. Kuchenka tej wielkości powinna gotować 1l wody w granicach 15-20 minut od postawienia na nią garnka i tyle. Ani dużo wolniej, ani za bardzo szybciej nie da rady, bo to drewno i pogoda dyktują warunki. Ty możesz sobie najwyżej pomagać wybierając suche gałęzie.
Z kształtem otworu - dobry pomysł, będzie łatwiej dokładać drewno.
Wilgotne twarde drewno będzie się palić inaczej, niż sosnowe, podsuszone drzazgi ociekające żywicą, inaczej będzie kiedy podlejesz wszystko benzyną i rozpalisz zapalniczką, inaczej - kiedy będziesz się męczył krzesiwem. Nie ma sensu podawanie czasu. Kuchenka tej wielkości powinna gotować 1l wody w granicach 15-20 minut od postawienia na nią garnka i tyle. Ani dużo wolniej, ani za bardzo szybciej nie da rady, bo to drewno i pogoda dyktują warunki. Ty możesz sobie najwyżej pomagać wybierając suche gałęzie.
Z kształtem otworu - dobry pomysł, będzie łatwiej dokładać drewno.
- Qasz
- Posty: 463
- Rejestracja: 19 paź 2010, 22:14
- Lokalizacja: Jaworzno
- Gadu Gadu: 1987028
- Tytuł użytkownika: Tata psychopata
- Płeć:
Oj, a mi o proste rozpalenie kuchni chodziło, co poradzę na to że lubię patrzeć jak się "hajcuje" w piecuQ_x pisze:Qasz, żeby testy sprawnościowe były pełnosprytne, musiałbyś używać znormalizowanego drewna i stacji pomiarowej z prawdziwego zdarzenia.
Poza tym w jednym filmiku na Youtube gość mówi że jeśli opał który wkłada, dotyka żaru w rozpalonej kuchence to mu ją dusi, jeśli jest kilka milimetrów nad to nie ma problemu i ładnie pali (gość wkładał długie patyki przez wejście/okno "feeder'a") . Byłem ciekaw czy i w tym wypadku tak jest.
Lotus Turbo Challenge II
Don't Fak-up, Pack-up and Let's go!
Don't Fak-up, Pack-up and Let's go!
- Q_x
- Posty: 589
- Rejestracja: 19 lut 2011, 15:30
- Lokalizacja: G-dz
- Tytuł użytkownika: człowiek-samodział
- Płeć:
Tak może się dziać (i będzie się działo) jak się nawali do kuchenki za dużo drewna i postawi na to garnek - drewno zaczyna parować jak głupie, w kuchence rośnie ciśnienie, powietrze przestaje wlatywać do środka, zaczyna brakować tlenu, robi się sporo dymu i drewno oddaje jeszcze więcej pary. Trzeba podnieść garnek, poczekać aż kuchenka przestanie dymić jak lokomotywa i spróbować postawić garnek jeszcze raz. Jeżeli górne otwory - te wcięcia - są za małe, zawsze można sięgnąć po wiertarkę i kreatywnie dodać coś od siebie.
A, właśnie... Myślę, że wideo - takie bez cięć, od rozstawienia do momentu konsumpcji posiłku, z omówieniem projektu - niekoniecznie "superprofesjonalne" - byłoby niezłym materiałem promocyjnym Dacie radę?
A, właśnie... Myślę, że wideo - takie bez cięć, od rozstawienia do momentu konsumpcji posiłku, z omówieniem projektu - niekoniecznie "superprofesjonalne" - byłoby niezłym materiałem promocyjnym Dacie radę?
- nicco
- Posty: 109
- Rejestracja: 29 sty 2009, 22:43
- Lokalizacja: Lubelskie
- Tytuł użytkownika: ....................
- Płeć:
Na mój chłopski rozum brakuje otworów w dolnej części (tzn rusztu). Kilka niewielkich otworów poprawiłoby dopływ powietrza i byłoby lepsze spalanie. Dzisiaj gotowałem w lesie wodę na kuchence typu "ociekacz Tesco" było dobrze, ale jak postawiłem kuchenkę na dwa kołki to dostała takiego kopa, że nie nadążałem dokładać drewienek i nie było znaczenia ile paliwa jest wewnątrz, ale to tylko takie moje spostrzeżenie.
- nicco
- Posty: 109
- Rejestracja: 29 sty 2009, 22:43
- Lokalizacja: Lubelskie
- Tytuł użytkownika: ....................
- Płeć:
Nigdy nie zdarzyło mi się podpalić ściółki a na prawdę często używam tej lub termosowej kuchenki, ale jeżeli już ma być bez otworów, to ruszt wewnętrzny musi być ponad dolnymi bocznymi otworami (nie zaszkodzi też wykonać drugą dolną ściankę z niewielkimi otworami i przetestować w terenie obie) Ściółkę warto odgarnąć przed rozpaleniem i postawić na ziemi lub jakimś pseudo podeście. Wyjątkiem jest upalne lato, gdy jest duże zagrożenie pożarowe kuchenkę rozpalam w miejscu bezpiecznym lub używam palnika gazowego.
- Kosa
- Posty: 236
- Rejestracja: 09 gru 2010, 00:38
- Lokalizacja: Osiek k. Oświęcimia
- Gadu Gadu: 5676422
- Tytuł użytkownika: Gadget Man
- Płeć:
- Kontakt:
Robiłem rozpoznanie cenowe materiałów.
Tytan : koszt samego materiału na kuchenkę ( JEDNĄ! ) 250-300zł gdyż na arkuszy 1x2m mieści się ich 23 komplety. a Tytan Grade 1 ( czysty Tytan, gdyż stopy są jeszcze droższe) w arkuszu 1x1m to około 3.500zł brutto.
Duraluminium nie jest przewidziane do pracy w tych temperaturach.
Tytan : koszt samego materiału na kuchenkę ( JEDNĄ! ) 250-300zł gdyż na arkuszy 1x2m mieści się ich 23 komplety. a Tytan Grade 1 ( czysty Tytan, gdyż stopy są jeszcze droższe) w arkuszu 1x1m to około 3.500zł brutto.
Duraluminium nie jest przewidziane do pracy w tych temperaturach.
| 4HEAT | Sadowski Knives |
- Q_x
- Posty: 589
- Rejestracja: 19 lut 2011, 15:30
- Lokalizacja: G-dz
- Tytuł użytkownika: człowiek-samodział
- Płeć:
Kosa, albo coś zakałapućkałeś, albo ktoś Cię chciał skroić. Emberlit stalowy to 40 USD, ale tytanowy to 65 USD, więc tylko 80 zł różnicy w detalu (odpowiednio 120 i 200zł). Jakoś nie czuję, żeby specjaliści na miejscu mieli tak drastycznie różne ceny surowca i robocizny, żeby jedną cenę zbić prawie o połowę, a drugą - blisko dwukrotnie podwyższyć.
Najzatwardzialsi kultyści UL wcale nie gotują, ha! icon_twisted
Najzatwardzialsi kultyści UL wcale nie gotują, ha! icon_twisted
- thrackan
- Posty: 911
- Rejestracja: 16 cze 2009, 03:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Gadu Gadu: 2123627
- Tytuł użytkownika: Manufaktura strużyn
- Płeć:
- Kontakt:
boshmen pisze:Wyślij mi jedną do testów
Tjaaa... ;]boshmen pisze: boshmen
Dołączył: 18 Paź 2012
Posty: 26
Skąd: z lasu
Z takim adresem to na pewno paczka trafi, gdzie trzeba ;]
Kilka zdjęć: http://www.23hq.com/thrackan/album/list
- Abscessus Perianalis
- Posty: 919
- Rejestracja: 24 mar 2010, 06:38
- Lokalizacja: CK / Wa-wa
- Gadu Gadu: 1505060
- Tytuł użytkownika: Dziki Dzik
- Płeć:
Kosa, to czekam na przesyłkę.
"Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz."
"Pokonał ich swoją siłą, poraził skrzeniem, oślepił światłem, ogłuszył rykiem, padł na nich strachem, zmógł mocą po stokroć większą niż ich pospólna siła."
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: http://www.facebook.com/groups/160111940703089/
"Pokonał ich swoją siłą, poraził skrzeniem, oślepił światłem, ogłuszył rykiem, padł na nich strachem, zmógł mocą po stokroć większą niż ich pospólna siła."
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: http://www.facebook.com/groups/160111940703089/