przeszczep pisze:No to nie rozumiem w takim razie...
Którą stal chcesz głęboko odpuszczać dla uzyskania lepszej udarności?
W zasadzie każdą. Dokładne dane są publikowane przez producenta stali.
Np. popularna wśród nożorobów stal stopowa NC6 po hartowaniu w temp 810-830 st. osiąga twardość 62-64 HRC. Zalecana temperatura odpuszczania mieści się w zakresie 150-260 st.C. Odpuszczana w temperaturze 200 st. trzyma nadal twardość w granicach 62 HRC. Przy 250 st. C twardość spada do 60 HRC, zaś przy 300 st. C do 58. Dalsze zwiększanie temperatury odpuszczania powoduje już szybki i znaczny spadek twardości, przy zwiększającej się, o czym już pisałem, nieodwracalnej (przez kolejne odpuszczenie) kruchości odpuszczania.
Pisząc o głębokim odpuszczaniu miałem na myśli górny zakres zalecanej temperatury odpuszczania, która z jednej strony, przy niewielkim spadku twardości, zwiększa udarność stali, lecz jednocześnie nie przekracza progu kruchości odpuszczania. Dyskutując ogólnie o nożach trudno podawać jakieś konkretne zalecenia, gdyż nie pozwala na to zbyt duża różnorodność stosowanych stali. Np. stale z podwyższoną zawartością krzemu, czy molibdenu są ogólnie mniej wrażliwe na wyższe temp. odpuszczania.
Tak się składa, że swego czasu wykonywałem wykrojniki z różnych stali stopowych - NC6, NC10, NC11LV, NMV itp. Miałem bezpośredni kontakt z technologami i hartownikami, stąd wiem, że o ile w wypadku wykrojnika o prostym kształcie, tnącego nawet grube blachy, wystarczyło lekkie odpuszczenie, to w wykrojnikach o stemplach z małym przekrojem zawsze stosowano odpuszczanie głębsze. Taka zasada jest tym bardziej słuszna w przypadku noży, gdzie ryzyko złamania głowni jest dużo większe niż prostopadle prowadzonego stempla wykrojnika.
Wracając jeszcze do stali NC6. Uważam, że nie jest dobrą stalą na nóż terenowy. Jeśli już upieramy się przy stopowych stalach narzędziowych, to lepszym wyborem będzie np. NMV lub NC11LV posiadająca większą ciągliwość przy podobnej twardości. Są to dobre stale, np. do krajarek papieru, lecz na nóż terenowy wybrałbym jednak coś bardziej odpornego na udary. Nieprzypadkowo niektóre noże wykonywane są ze stali sprężynowych. Ale to raczej tam, gdzie decydują względy praktyczne, a nie bełkotliwy marketing dla mas...