Bluszczyk kurdybanek

mniam, mniam...

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

Awatar użytkownika
acia1065
Posty: 183
Rejestracja: 29 lis 2011, 09:51
Lokalizacja: małopolska
Gadu Gadu: 3955209
Tytuł użytkownika: Acia
Płeć:
Kontakt:

Bluszczyk kurdybanek

Post autor: acia1065 »

Frittata (tortilla) z bluszczykiem - a po naszemu chłopski omlet!
4 duże ugotowane w mundurkach ziemniaki,
pół szklanki usiekanych liści bluszczyka kurdybanka,
1 spora cebula,
100 g bekonu lub chudego wędzonego boczku,
4 jajka,
sól, pieprz.
Cebulę i ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry, a bekon (boczek) w kostkę. Dużą patelnię rozgrzać, usmażyć na niej bekon, dodać cebulę i chwilę smażyć mieszając, po czym dodać plastry ziemniaków i smażyć 4 - 5 minut. Jajka rozkłócić z usiekanym bluszczykiem, solą i pieprzem, wlać na patelnię, przykryć i smażyć aż się jajka zetną. Zsunąć na talerz, obrócić i dosmażyć z drugiej strony. Można dodać trochę żółtego sera (startego) do masy.
Pyszna z sałatką z pomidorów z cebulą.
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
Awatar użytkownika
Młody
Posty: 898
Rejestracja: 01 sty 2009, 19:19
Lokalizacja: Tychy
Gadu Gadu: 9281692
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Młody »

Warto napisać, że przepis pochodzi ze strony

http://www.potrawyregionalne.pl/279,211 ... BANEK_.htm :!:

Czy pani Hanna Szymanderska wie o rozpowszechnianiu ? :evil:

Ktoś juz chyba Ci zwracał na to uwagę :!:
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !

Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
Awatar użytkownika
acia1065
Posty: 183
Rejestracja: 29 lis 2011, 09:51
Lokalizacja: małopolska
Gadu Gadu: 3955209
Tytuł użytkownika: Acia
Płeć:
Kontakt:

Post autor: acia1065 »

Młody pisze:Warto napisać, że przepis pochodzi ze strony

http://www.potrawyregionalne.pl/279,211 ... BANEK_.htm :!:

Czy pani Hanna Szymanderska wie o rozpowszechnianiu ? :evil:

Ktoś juz chyba Ci zwracał na to uwagę :!:
Omlety robię z różnymi dodatkami, frittatę nauczyłam się robić w czasie pobytu we Włoszech, dodają starty parmezan i dodatki ziołowe; z ziemniakami to odmiana hiszpańska - równie pyszna, ja w domu robiłam z bluszczykiem, czosnkiem niedźwiedzim, podagrycznikiem, szczypiorkiem albo z podsmażoną cebulką. w wersji na bogato oprócz różnych ziół dodaję pomidor, groszek, ser, itp.
Taka frittata to jakby przegląd lodówki albo plecaka!
Miło mi,że taki autorytet jak Pani Szymanderska ma podobne przepisy - mam zresztą wszystkie jej książki!

[ Dodano: 2012-05-17, 10:45 ]
Młody pisze:Warto napisać, że przepis pochodzi ze strony

http://www.potrawyregionalne.pl/279,211 ... BANEK_.htm :!:

Czy pani Hanna Szymanderska wie o rozpowszechnianiu ? :evil:

Ktoś juz chyba Ci zwracał na to uwagę :!:
Miło mi, że osoba 12 - letnia ma taką wiedzę, pozdrawiam
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
Awatar użytkownika
SmileOn
Posty: 794
Rejestracja: 12 lut 2010, 20:32
Lokalizacja: Jaworzno
Tytuł użytkownika: the violinist
Płeć:

Post autor: SmileOn »

Hehe, ktoś tu nie przeglądał tematu zlotowego.
https://lh3.googleusercontent.com/-ISQo ... 777454.png
Młody - to już zdaje się nie pierwsza osoba bierze na serio Twoje dane :D
SmileOn
"O to chodzi jedynie,
By naprzód wciąż iść śmiało,
Bo zawsze się dochodzi
Gdzie indziej, niż się chciało."
Awatar użytkownika
Marshall
Posty: 696
Rejestracja: 25 lut 2011, 23:27
Lokalizacja: Gdańsk, Łomża
Gadu Gadu: 63140
Tytuł użytkownika: f o t o g r a f
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Marshall »

SmileOn pisze:Młody - to już zdaje się nie pierwsza osoba bierze na serio Twoje dane
Ale Młody naprawdę wygląda bardzo młodo. Na powyższym zdjęciu również. :)
Sent from my Baobab Tree. Marshall® | Adam Marczak
Awatar użytkownika
SmileOn
Posty: 794
Rejestracja: 12 lut 2010, 20:32
Lokalizacja: Jaworzno
Tytuł użytkownika: the violinist
Płeć:

Post autor: SmileOn »

Marshall pisze:
SmileOn pisze:Młody - to już zdaje się nie pierwsza osoba bierze na serio Twoje dane
Ale Młody naprawdę wygląda bardzo młodo. Na powyższym zdjęciu również. :)


Ale raczej nie na 12.
SmileOn
"O to chodzi jedynie,
By naprzód wciąż iść śmiało,
Bo zawsze się dochodzi
Gdzie indziej, niż się chciało."
Awatar użytkownika
Młody
Posty: 898
Rejestracja: 01 sty 2009, 19:19
Lokalizacja: Tychy
Gadu Gadu: 9281692
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Młody »

4 duże ugotowane w mundurkach ziemniaki, pół szklanki usiekanych liści bluszczyka kurdybanka, 1 spora cebula, 100 g bekonu lub chudego wędzonego boczku, 4 jajka, sól, pieprz.
Cebulę i ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry a bekon w kostkę. Dużą patelnie rozgrzać usmażyć na niej bekon, dodać cebule i chwile smażyć mieszając, po czym dodać plastry ziemniaków i smażyć 4-5 minut. Jajka rozkłócić z usiekanym bluszczykiem, solą i pieprzem, wlać na patelnię, przykryć i smażyć aż się jajka zetną.


Sory, ale to jest iście zerżnięte z tej strony, więc nie pisz, że to podobny przepis. Chyba tylko ślepy nie zauważy braku różnicy w proporcjach, wykonaniu. To, że dopisałaś 3 zdania, nie oznacza, że nie należy umieścić faktycznego autora/ odnośnika skąd zostały zaczerpnięte informacje.

Równie dobrze mógłbym dopisać 22 wers w epilogu Apokalipsy Św Jana, i napisać, że Biblia Tysiąclecia jest moimi prywatnymi zapiskami :lol:, może tylko nieco podobnymi :mrgreen:

A wiek, cóż. Nie ocenia się ludzi po informacjach zawartych w profilu. Kto zna, ten wie, proste.
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !

Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
Awatar użytkownika
acia1065
Posty: 183
Rejestracja: 29 lis 2011, 09:51
Lokalizacja: małopolska
Gadu Gadu: 3955209
Tytuł użytkownika: Acia
Płeć:
Kontakt:

Post autor: acia1065 »

6 jajek
4 ziemniaki średniej wielkości
1/2 szklanki posiekanego bluszczyku
2 cebule
ok. 3/4 szkl. oliwy albo oleju
do smaku: sól, pieprz świeżo mielony, przyprawa ognista
podobne?
a to http://smacznapyza.blogspot.com/2012/05 ... choma.html
może jeszcze coś z książek?? np . p. Gumowskiej?
A tak na marginesie profil to dla mnie szczere informacje, jak ktoś kłamie to.... we wszystkim, nie tylko w latach :oops:

[ Dodano: 2016-04-22, 07:34 ]
Polecam zupę ziemniaczaną z dodatkiem bluszczyku. Bardzo smaczna!
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
ODPOWIEDZ