Drewniane łyżki, łopatki, widelce i drewniane naczynia
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Dzięki Panowie i Panie
Się staram
Proces zatrzymałem, gdyż chłonęła go za dużo. Kuksa "wyschła" momentalnie i na koniec wypolerowałem ją kawałkiem tkaniny nadając lekki połysk - zdjęcia tego nie ukazują, gdyż robiłem je tuż po "wyschnięciu"
Dziś pewnie przejdzie pomiary i testy pojemnościowe
Się staram
Wsadziłem do ciepło-gorącego oleju lnianego, i kuksa ładnie zassała ów olej w głąb.puchalsw pisze:Przecierałeś olejem? Czy sama tak ładnie kolory wyciąga?
Proces zatrzymałem, gdyż chłonęła go za dużo. Kuksa "wyschła" momentalnie i na koniec wypolerowałem ją kawałkiem tkaniny nadając lekki połysk - zdjęcia tego nie ukazują, gdyż robiłem je tuż po "wyschnięciu"
Dziś pewnie przejdzie pomiary i testy pojemnościowe
Właśnie się zarejestrowałem więc to mój pierwszy post na forum nie licząc powitania...
i kilka moich dłubanek w drewnie.
Kubek o wymiarach 13x8,3cm, wysokość 3,7cm,
czeczota klonowa
Kuksa mini
wymiary 6x8cm, wysokość 1,5cm, pojemność 15ml
wymiary 14x10cm, wysokość 7cm, pojemność ~ 200ml
i na konic łyżeczka
Wymiary 125x39mm
i kilka moich dłubanek w drewnie.
Kubek o wymiarach 13x8,3cm, wysokość 3,7cm,
czeczota klonowa
Kuksa mini
wymiary 6x8cm, wysokość 1,5cm, pojemność 15ml
wymiary 14x10cm, wysokość 7cm, pojemność ~ 200ml
i na konic łyżeczka
Wymiary 125x39mm
Hejo Piotr
Mam gdzieś zapisane Twoje zdjęcie "kuksy z uchem" - jest na google zdaje się
Planowałem kiedyś taką wykonać, ale później uznałem, że wygląda dość fabrycznie.
Z jakiego drewna jest wykonana ?
Łycha z czeczoty bardzo ładna, ostatni też planowałem taką wykonać do kompletu, ale bez takiego misternego artyzmu Nie umiem tak jeszcze
A dziś rankiem wykonałem taką - https://picasaweb.google.com/1113382265 ... 8450750338
Planuję zabarwić ją korą dębową, ale jeszcze nie wiem, jak to zrobić
Pozdrawiam
Mam gdzieś zapisane Twoje zdjęcie "kuksy z uchem" - jest na google zdaje się
Planowałem kiedyś taką wykonać, ale później uznałem, że wygląda dość fabrycznie.
Z jakiego drewna jest wykonana ?
Łycha z czeczoty bardzo ładna, ostatni też planowałem taką wykonać do kompletu, ale bez takiego misternego artyzmu Nie umiem tak jeszcze
A dziś rankiem wykonałem taką - https://picasaweb.google.com/1113382265 ... 8450750338
Planuję zabarwić ją korą dębową, ale jeszcze nie wiem, jak to zrobić
Pozdrawiam
To moja pierwsza kuksa którą zrobiłem. Nawet nie wiem co to za drewno, mądrzejsi mówili, że prawdopodobnie lipa ale pewności nie mam.slaq pisze:Hejo Piotr
Mam gdzieś zapisane Twoje zdjęcie "kuksy z uchem" - jest na google zdaje się
Planowałem kiedyś taką wykonać, ale później uznałem, że wygląda dość fabrycznie.
Z jakiego drewna jest wykonana ?
Planuję zabarwić ją korą dębową, ale jeszcze nie wiem, jak to zrobić
Pozdrawiam
Ja swoje z czeczoty barwię dodając podczas gotowania w solance trochę kawy albo herbaty.
Czasem mieszankę jednego i drugiego. Olej lniany ładnie wyciąga kolor.
-
- Posty: 14
- Rejestracja: 07 maja 2012, 21:38
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Płeć:
- Kontakt:
- Abscessus Perianalis
- Posty: 919
- Rejestracja: 24 mar 2010, 06:38
- Lokalizacja: CK / Wa-wa
- Gadu Gadu: 1505060
- Tytuł użytkownika: Dziki Dzik
- Płeć:
Nr 1. IMHO wygodniejszy niż nr 2 i z sensowniejszym wygięciem niż nr 3.
"Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz."
"Pokonał ich swoją siłą, poraził skrzeniem, oślepił światłem, ogłuszył rykiem, padł na nich strachem, zmógł mocą po stokroć większą niż ich pospólna siła."
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: http://www.facebook.com/groups/160111940703089/
"Pokonał ich swoją siłą, poraził skrzeniem, oślepił światłem, ogłuszył rykiem, padł na nich strachem, zmógł mocą po stokroć większą niż ich pospólna siła."
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: http://www.facebook.com/groups/160111940703089/
-
- Posty: 14
- Rejestracja: 07 maja 2012, 21:38
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Płeć:
- Kontakt:
-
- Posty: 14
- Rejestracja: 07 maja 2012, 21:38
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Płeć:
- Kontakt:
-
- Posty: 14
- Rejestracja: 07 maja 2012, 21:38
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Płeć:
- Kontakt:
Wnętrze kubka wydrąża się ruchem od siebie - tak jest wygodniej, i wielce efektowniej.Ostrze obustronne. Nie rozumiem w jaki sposób mogłoby mi pomóc w robieniu kubków?
Jak zmęczy ci się ręka, zmieniasz wtedy "tryb pracy" i strugasz do siebie, a właściwie dookoła krawędzi kubka. Obejrzyj jakieś filmiki na youtubie, co byś się nie pociął zbyt
Jak zarobic na strugankach ktore sa "trendi, dżezi i w ogole" aktualnie.
http://www.pakamera.pl/i-love-nature-0_s12093163.htm
http://www.pakamera.pl/i-love-nature-0_s12093163.htm
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
- mwitek
- Posty: 1116
- Rejestracja: 23 lut 2010, 15:09
- Lokalizacja: Łódź
- Gadu Gadu: 4861234
- Tytuł użytkownika: HopsasaDoLasa
- Płeć:
- Kontakt:
fajny sposób tylko pewnie smak kawy zostaje :/ a ja kawy nie pijamthrackan pisze:Trafiłem na tekst opisujący prawidłową impregnację kuksy:(za: http://www.skillsforwildlives.com/2010/ ... ooden-cup/ , komentarz Tima z daty: August 26, 2010 at 5:08 pm)KUKSA
’Kuksa’ is a traditional Finnish wooden cup, hand-made from birch burl from Lapland.
Preparation of the Kuksa
Your Kuksa can last a lifetime if you cure it properly from the start, and follow a few simple guidelines:
1. Fill the Kuksa about ¼ full with cognac.
2. Swirl the cognac clockwise so that it wets the entire inside, without spilling over the rim.
3. Drink the cognac.
4. Fill the Kuksa again about ¼ full of cognac.
5. This time, swirl the cognac anti-clockwise as before.
6. Drink the cognac.
7. Next, brew some double strength coffee (not instant)
8. Without washing the Kuksa after the cognac, fill it with the strong coffee.
9. Don’t drink the coffee!
10. Leave the coffee in the Kuksa in a safe, warm place for at least 24 hours.
11. Go and have another glass of cognac and relax.
12. 24 hours later (and with a faint hangover from the cognac you drank yesterday) go and find the Kuksa full of cold coffee.
13. Pour the coffee away
14. Rinse the Kuksa with warm water, and dry with kitchen paper.
15. Your Kuksa is now ready for use. The more you use it, the more traditional it becomes.
Care of the Kuksa in use
• Don’t use washing up liquid to clean your Kuksa!
• Just rinse with warm water
• Don’t drink milk from the Kuksa!
• Assuming it is usually used for coffee, it is good to drink at least one good stiff cognac once every month
Luźne tłumaczenie własne:
'Kuksa' to tadycyjny, fiński drewniany kubek, ręcznie rzeźbiony z czeczoty brzozowe z Laponii.
Przygotowanie Kuksy.
Twoja Kuksa może ci wystarczyć na całe życie, jeżeli będziesz o nią od początku dbał i postępował wedle kilku prostych wskazówek:
1.Napełnij Kuksę w 1/4 koniakiem.
2.Zamieszaj koniak zgodnie z ruchem wskazówek zegara, tak, żeby zwilżyć całą wewnętrzną powierzchni bez wylewenia cennego płynu przez krawędź naczynia.
3. Wypij koniak.
4. Ponownie napełnij Kuksę koniakiem do 1/4 objętości.
5. Zamieszaj ponownie, ale w stronę przeciwną do ruchu wskazówek zegara.
7.Następnie zaparz kawę dwa razy mocniejszą, niż pijasz (nie używaj rozpuszczalnej).
8. Nie myjąc Kuksy po koniaku, napełnij go mocną kawą.
9. Nie pij kawy!
10. Pozostaw kawę w Kuksie w bezpiecznym, ciepłym miejscu na przynajmniej 24 godziny.
11. Idź, wypij jeszcze szklaneczkę koniaku i rozluźnij się.
12. Po upływie 24 godzin (i ze słabym kacem po wwypitym wczoraj koniaku) idź i odszukaj Kuksę pełną zimnej kawy.
13. Wylej kawę.
14. Przepłucz Kuksę ciepłą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
15. Twoja Kuksa jest gotowa do używania. Im więcej jej będziesz używał, tym bardziej będzie stawała się tradycyjna.
Dbanie o Kuksę w trakcie używania:
- nie używaj do jej czyszczenia płynów do mycia naczyń!
- zwyczajnie przpełucz ją ciepłą wodą
- nie pij z Kuksy mleka!
- zakładając, że Kuksa zwykle jest używana do picia kawy, dobrze jest napić się z niej mocnego koniaku raz na miesiąc
[ Dodano: 2012-05-28, 15:43 ]
czytałem też że. olej może w trujący sposób reagować alkoholem i a mojakuksa będzie raczej mała do małej herbaty czy lampki szlachetnego trunku więc nie wiem już sam jak zaimpregnowac. może tylko z zewnątrz olejem a środek zostawić w spokoju
- Qasz
- Posty: 463
- Rejestracja: 19 paź 2010, 22:14
- Lokalizacja: Jaworzno
- Gadu Gadu: 1987028
- Tytuł użytkownika: Tata psychopata
- Płeć:
z zewnątrz lniany olej a z wewnątrz koniak potem gorzka mocna herbata, chyba że chcesz to na półkę postawić i nie używać, to zostaw nie cioraną.
Lotus Turbo Challenge II
Don't Fak-up, Pack-up and Let's go!
Don't Fak-up, Pack-up and Let's go!
- przemko1969
- Posty: 5
- Rejestracja: 23 maja 2012, 10:27
- Lokalizacja: warszawa
- Płeć:
Moja kuksa z czeremchy smarowana olejem jadalnym ...wyschnięta czeremcha twarda jak cholera https://picasaweb.google.com/1180818252 ... 5951495234 po natłuszczeniu nabrała pięknego koloru https://picasaweb.google.com/1180818252 ... 7459804178
Ostatnio zmieniony 30 maja 2012, 15:41 przez przemko1969, łącznie zmieniany 2 razy.
Żołnierze nie umierają, idą do NIEBA aby się przegrupować