Pochwal się swoim nożem
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- hejtyniety
- Tytuł użytkownika: Warsztat 77 Katowcie
Jakbym jednak decydował się na wypełnianie tych rowków to na pewno pochwalę się efektem
Jak jeszcze bawiłem się w drewnie to dobrym sposobem na zrobienie bruzd była szczotka druciana z rzadkim krótkim "włosem". Jeździło się taką wzdłuż słojów, a ona wydłubywała co miększe kawałki
Jakbym jednak decydował się na wypełnianie tych rowków to na pewno pochwalę się efektem
Jak jeszcze bawiłem się w drewnie to dobrym sposobem na zrobienie bruzd była szczotka druciana z rzadkim krótkim "włosem". Jeździło się taką wzdłuż słojów, a ona wydłubywała co miększe kawałki
Śląskie Knifesession - każdy pierwszy czwartek miesiąca w barze Dixie w Katowicach, start 17.00
Parę fotek przy sztucznym świetle. Jak będę miał chwilę czasu, to zrobię lepsze fotki i podmienię.
Stal 50HF, hartowana w IMP na 56-58HRC
Klinga do okładzin 170 x 45 x 5mm.
Szlif pełny płaski, wykończenie maszynowym satynem.
Rękojeść z czarno-zielonego G10 + mosiężne Corby Rivets + mosiężna tuleja.
Długość rękojeści 125mm.
Można się naśmiewać.
Stal 50HF, hartowana w IMP na 56-58HRC
Klinga do okładzin 170 x 45 x 5mm.
Szlif pełny płaski, wykończenie maszynowym satynem.
Rękojeść z czarno-zielonego G10 + mosiężne Corby Rivets + mosiężna tuleja.
Długość rękojeści 125mm.
Można się naśmiewać.
- puchalsw
- Tytuł użytkownika: Skandynawski Oprawca
Chyba dam sobie spokój z oprawianiem głowni Mory na jakiś czas.
Nożyk "wyskrobany" z różnych skrawków materiałów. Kawałek rogu jelenia, czeczoty brzozowej, parkietu merbau.
Przyda mu się jeszcze parę warstw oleju lnianego, i wosk na koniec. Na pochwę nie mam jeszcze pomysłu.
Zdjęcia robione małpką. Niestety lustrzanka jest wciąż niesprawna.
Nożyk "wyskrobany" z różnych skrawków materiałów. Kawałek rogu jelenia, czeczoty brzozowej, parkietu merbau.
Przyda mu się jeszcze parę warstw oleju lnianego, i wosk na koniec. Na pochwę nie mam jeszcze pomysłu.
Zdjęcia robione małpką. Niestety lustrzanka jest wciąż niesprawna.
F..k it, I'll Do It Myself!
Jak na kuchenniaka, to on trochę za gruby.
Satyn maszynowy (pionowy) robi się włókniną.
Włókninę kupuje się w taśmach. Takie taśmy trzeba przyciąć do rozmiaru swojej szlifierki i skleić pas. Reszta to już pikuś, zakładasz pas i szlifujesz. Włókniny są różnych gradacji, mogą być do metali, lub do drewna i tworzyw sztucznych.
Można je znaleźć w necie.
Satyn maszynowy (pionowy) robi się włókniną.
Włókninę kupuje się w taśmach. Takie taśmy trzeba przyciąć do rozmiaru swojej szlifierki i skleić pas. Reszta to już pikuś, zakładasz pas i szlifujesz. Włókniny są różnych gradacji, mogą być do metali, lub do drewna i tworzyw sztucznych.
Można je znaleźć w necie.
jing jang i jeszcze jeden
czesc
zostałem poproszony o oprawe dwoch kling zakupionych u tlima, przez kolege z wrocławia.
miałem całkowita dowolnośc stylu i formy (mniejszy miał miec g10-reszta dowolnie). Sami ocencie jak wyszło
klingi to d2 jedna ok10 cm druga ok 12, g10, heban, policośtam i jakes przekładki
zobaczcie sami
zostałem poproszony o oprawe dwoch kling zakupionych u tlima, przez kolege z wrocławia.
miałem całkowita dowolnośc stylu i formy (mniejszy miał miec g10-reszta dowolnie). Sami ocencie jak wyszło
klingi to d2 jedna ok10 cm druga ok 12, g10, heban, policośtam i jakes przekładki
zobaczcie sami
- thrackan
- Gadu Gadu: 2123627
- Tytuł użytkownika: Manufaktura strużyn
O.O
Pierwszy (z hidden tangiem) mnie zmiótł pod szafę. Wygląda, jakbyś a dopasowanie "dupki" poświęcił wieeele czasu ręcznego pilnikowania.
Pierwszy (z hidden tangiem) mnie zmiótł pod szafę. Wygląda, jakbyś a dopasowanie "dupki" poświęcił wieeele czasu ręcznego pilnikowania.
Kilka zdjęć: http://www.23hq.com/thrackan/album/list
- thrackan
- Gadu Gadu: 2123627
- Tytuł użytkownika: Manufaktura strużyn
Eeee... aha. No cóż. I tak mi się bardzo podoba (nie licząc kształtu głowni i zostawienia "otwieracza do butelek" przy jelcu ).
Kilka zdjęć: http://www.23hq.com/thrackan/album/list
bardzo łądna ta pochewka noż zreszta tez. najbardziej podoba mi sie to mizanie czymć na rancie pochewki - tam gdzie 3 skorki sa widoczne (ostatnia fotka to pokazuje). jak to sie robi mi zawsze jakies nierówne wychodzi.
ps nie sprzedawaj nerki noz na zamowienie poza tym wiadomo ze tez takie potrafisz
ps nie sprzedawaj nerki noz na zamowienie poza tym wiadomo ze tez takie potrafisz
@kubek ja do tej pory z reki jechałem papierkami - trzeba bedzie sprobowac
czesc
pierwszy kucheniak jaki zrobiłem
długi 30 cm
rekojesc 12
stal n690/ 2mm(nierdzewna) twardosc wg tabel 56-58 (odpuszczany 200 st)
rekojesc merbau moczone w ciepłym wosku carnouba (mix carnouba i pszczeli plus olej lniany)
rurki z nierdzewki
grubosc kt ok 0.35mm - mocna a jednoczenie fajnie kroii
czesc
pierwszy kucheniak jaki zrobiłem
długi 30 cm
rekojesc 12
stal n690/ 2mm(nierdzewna) twardosc wg tabel 56-58 (odpuszczany 200 st)
rekojesc merbau moczone w ciepłym wosku carnouba (mix carnouba i pszczeli plus olej lniany)
rurki z nierdzewki
grubosc kt ok 0.35mm - mocna a jednoczenie fajnie kroii