aniol pisze:Prowler - dopytywałem strażnika leśnego z "sąsiedniego" forum, powiedział, że u niego w fotografie pojazdów z widocznymi blachami w lesie są przyjmowane chętnie i na ich podstawie kierują wnioski o mandat wys min 500 PLN. Jak na razie każdy przyjmował i płacił bez szemrania.
no nie wiem jakie oni mają przepisy ale wydaje mi się ,że kodeks wykroczeń mają taki sam
. Może stosują inną szkołę
. Albo po prostu walą te mandaty bo nieświadomi przepisów ludzie je przyjmują. Problem zacznie się jak ktoś mandatu nie przyjmie. W sądzie zdjęcie z takiego aparatu bez świadka na pewno padnie.
a tu masz przepis którego jednoznacznie wynika ,że nie można wystawić mandatu z takiego zdjęcia:
kpow
Art. 97. § 1. W postępowaniu mandatowym, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, funkcjonariusz uprawniony do nakładania grzywny w drodze mandatu karnego może ją nałożyć jedynie, gdy:
1) schwytano sprawcę wykroczenia na gorącym uczynku lub bezpośrednio po popełnieniu wykroczenia,
2) stwierdzi popełnienie wykroczenia naocznie pod nieobecność sprawcy albo za pomocą urządzenia pomiarowego lub kontrolnego, a nie zachodzi wątpliwość co do osoby sprawcy czynu
- w tym także w razie potrzeby po przeprowadzeniu w niezbędnym zakresie czynności wyjaśniających, podjętych niezwłocznie po ujawnieniu wykroczenia. Nałożenie grzywny w drodze mandatu karnego nie może nastąpić po upływie 3 dni od daty ujawnienia czynu w wypadku, o którym mowa w pkt 1, i 14 dni w wypadku, o którym mowa w pkt 2.
edit. nie wiem jak tam miejscowe przepisy ale w lesie na pewno powinien być na smyczy. Co do kagańca to nawet są kagańce dla yorków więc twierdzenie ,że dla małego psa nie ma kagańca świadczy o małej znajomości tematu
. I tłumaczenie że mały pies nic nie zrobi to też głupota szczególnie przy rasie myśliwskiej. A tu przykład jakich szkód narobił mały 20 cm piesek
klik A i rozumiem ,że dzikie zwierzęta są tylko w rezerwatach ? Więc tak jak pisałem wcześniej nasze "surfifalofe" czy spacerowe wykroczenia traktują co poniektórzy jako mało szkodliwe (ognisko, spuszczony pies
) a inne jak zło wcielone. jak to było z tym źdźbłem w oku ?