Witam!
Ktos z Was kiedys mial doczynienia z tego typu wynalazkami?
Czesto zdaza mi sie biegac w trekkingach Garmounta z membrana, przy 30 stopniach zaczyna to byc srednio przyjemne.
Padl zatem pomys zakupu butow bez membrany co by byly lekkie, mile i przyjemne, nawet jungi czy czegos podobnego. Ale problem zaczyna sie gdy zacznie padac, pogoda sie zkiepsci.
Wiec zostaja skarpety z membrana.
Ale czy to wogole bedzie dzialac??
I gdzie jakis sensowne kupic??
Skarpety Gore-Tex
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
roznicy w DZIALANIU jako takiej byc nie powinno (teoretycznie)
roznica jest zasadnicza w sposobie uzywania.
Jest goraco, mam te np: jungle na nogach, wentyluja sie itp jest przyzwoicie, a gdy zaczyna padac desz, trzeba sie przedzierac przez mokra trawe moge zalozyc skarpety gore i powinno byc tak jak bym mial buty z membrana.
Taka jest teoria, pytanie jest jak to sie w praktyce sprawdza.
roznica jest zasadnicza w sposobie uzywania.
Jest goraco, mam te np: jungle na nogach, wentyluja sie itp jest przyzwoicie, a gdy zaczyna padac desz, trzeba sie przedzierac przez mokra trawe moge zalozyc skarpety gore i powinno byc tak jak bym mial buty z membrana.
Taka jest teoria, pytanie jest jak to sie w praktyce sprawdza.
-
Od razu mówię że w ręku takich nie miałem, ale czy one nie mają jakiegoś ocieplenia?
Do tego byś musiał mieć albo luźne buty bez skarpety, albo ciasne ze skarpetą, chyba że byś wkładał i wyjmował wkładkę.
A dotego Jungle raz dwa by przemokły, a takie całkowicie przemoczone mogłyby przecierać membranę.
Do tego byś musiał mieć albo luźne buty bez skarpety, albo ciasne ze skarpetą, chyba że byś wkładał i wyjmował wkładkę.
A dotego Jungle raz dwa by przemokły, a takie całkowicie przemoczone mogłyby przecierać membranę.
- aciepk
- Tytuł użytkownika: UCePe ssie
Możesz też poszukać skarpet z gore-texu używanych w armii JKM. Istnieją dwa modele:
-Jeden sztywny, taki trochę kapeć z podszewką z materiału cambrelle, koloru zielonego (Występuje w dwóch wersjach niskiej za kostkę i wysokiej prawie do kolan). Cena wacha się od 20 do 80 złotych. Takie jak w linku:
http://www.allegro.pl/item369512843_ska ... ratex.html
-I elastyczny (Taka zwykła skarpeta tylko że z membraną) koloru czarnego, cena około 40 złotych
-Jeden sztywny, taki trochę kapeć z podszewką z materiału cambrelle, koloru zielonego (Występuje w dwóch wersjach niskiej za kostkę i wysokiej prawie do kolan). Cena wacha się od 20 do 80 złotych. Takie jak w linku:
http://www.allegro.pl/item369512843_ska ... ratex.html
-I elastyczny (Taka zwykła skarpeta tylko że z membraną) koloru czarnego, cena około 40 złotych