Na ambonę biorę termos ciepłej herbaty, wodę, ciekawą książkę, aparat oczywiście no i jakiś kocyk na wszelki wypadek. Mam zamiar pójść o świcie wtedy są aktywne. Czekam na pomoc

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

W mojej wiosce w kanale melioracyjnym żyją bobry i bardzo chciałbym je ujżec na własne oczy przy okazji robiac kilka zdjęc ... A więc dołączam sie do tematu jako pragnący wiedzy , jeśli Pan pozwoli oczywiście . A tak od siebie to polecam sypnąc tam pożywienia jakimi żywią sie szukane przez Pana zwierzęta .  Czekamy na sugestie innych ;]
 W mojej wiosce w kanale melioracyjnym żyją bobry i bardzo chciałbym je ujżec na własne oczy przy okazji robiac kilka zdjęc ... A więc dołączam sie do tematu jako pragnący wiedzy , jeśli Pan pozwoli oczywiście . A tak od siebie to polecam sypnąc tam pożywienia jakimi żywią sie szukane przez Pana zwierzęta .  Czekamy na sugestie innych ;]  , to oczywiste ale specjalnie dla nich proponuje sypnac troche zeszlorocznych szyszek swierkowych i troche korzeni mchów .
 , to oczywiste ale specjalnie dla nich proponuje sypnac troche zeszlorocznych szyszek swierkowych i troche korzeni mchów .  Moim ulubionym sposobem pozbycia sie obcego zapachu jest natarcie się po całych ubraniach i skórze (które mają kontakt z powietrzem) trawą i ziemią
 Moim ulubionym sposobem pozbycia sie obcego zapachu jest natarcie się po całych ubraniach i skórze (które mają kontakt z powietrzem) trawą i ziemią  "trochę" będzie Pan ubrudzony ale jaki usatysfakcjonowany po "strzeleniu" dzika
 "trochę" będzie Pan ubrudzony ale jaki usatysfakcjonowany po "strzeleniu" dzika  Z tymi marchwiami to powinno działac ale nigdy nie próbowałem . Niech ktoś inny bardziej doświadczony ode mnie sie wypowie
  Z tymi marchwiami to powinno działac ale nigdy nie próbowałem . Niech ktoś inny bardziej doświadczony ode mnie sie wypowie 

Masz zatem dużo czasu aby poznać teren. Z ambonami jest tak, że zawsze możesz trafić tam na myśliwego i to on ma pierwszeństwo aby z niej skorzystać. W tym przypadku musisz uszanować pierwszeństwo jakie daje status myśliwemu.Kobra pisze:Znalazłem w lesie ambonę którą pierwszy raz widziałem. Jest głęboko w lesie i dobre widoki są. Pomyślałem sobie że przyjdę z prowiantem i ciekawą lekturą na tą ambonę i może akurat jakiejś sarence zrobię zdjęcie. Tu jest moje pytanie: Co mogę zrobić aby zwierzę podeszło w moje pole widzenia i aparatu z ambony? Czy dzień wcześniej rzucić jakieś siano czy może warzywka?
Na ambonę biorę termos ciepłej herbaty, wodę, ciekawą książkę, aparat oczywiście no i jakiś kocyk na wszelki wypadek. Mam zamiar pójść o świcie wtedy są aktywne. Czekam na pomoc

z moich ( praktycznych ) obserwacji wynika, że Boberki są aktywne trzy do czterech godzin przed zmierzchem i ten stan trwa do świtu. Najlepiej kiedy znajdziesz miejsce gdzie boberki muszą wyjść na chwilę na suchy ląd aby przejść do kolejnego kanału. Jeśli w terenie jest cicho lubią "posiedzieć" chwilę na suchym. Czym jest to spowodowane - nie wiem...W mojej wiosce w kanale melioracyjnym żyją bobry i bardzo chciałbym je ujżec na własne oczy przy okazji robiac kilka zdjęc
 Ale zawsze może nawinąć się jakiś piękny sokół czy choćby bocian biały :]
 Ale zawsze może nawinąć się jakiś piękny sokół czy choćby bocian biały :]
 staram się nie robić błędów. Znam mało moich rówieśników co nie używa JP... Jedynie garstka takich bliższych przyjaciół jest normalna i nie są idiotami jak ta reszta młodego społeczeństwa...
 staram się nie robić błędów. Znam mało moich rówieśników co nie używa JP... Jedynie garstka takich bliższych przyjaciół jest normalna i nie są idiotami jak ta reszta młodego społeczeństwa... 
Grzesiu ja nie mówiłem o dokarmianiu Bobrów a jedynie o trawożercach...Dziękuje yaktra muszę zacząć , nie no może później te boberki dokarmiać tak jak pisałeś
nie ma reguły ale nie sądzę aby kłusole podchodzili pod ambonę. Prędzej napotkasz ich działania przy paśniku...Abscessus Perianalis pisze:w dodatku jedzenie przy nieużywanej ambonie może się źle skończyć kiedy kłusy się zorientują,

Ale złamać , skręcić , zwichnąć zawsze niestety można :/ Teraz myślę nad zbudowaniem pojazdu-amfibii , którym mógłbym penetrować wszystkie dziury
 Ale złamać , skręcić , zwichnąć zawsze niestety można :/ Teraz myślę nad zbudowaniem pojazdu-amfibii , którym mógłbym penetrować wszystkie dziury  .
 . 

A mała rodzinka , która tu mieszka (przewiduje jakieś 6-7 bobrów) może się nie długo zdenerwować i    odpłynąć do Krzny (tam uchodzi kanał w którym mieszkają) . Najgorsze jest to , że pobliskie laski są specjalnie karczowane i spalane by odebrać bobrom budulca :/ Po prostu brak słów ...
 A mała rodzinka , która tu mieszka (przewiduje jakieś 6-7 bobrów) może się nie długo zdenerwować i    odpłynąć do Krzny (tam uchodzi kanał w którym mieszkają) . Najgorsze jest to , że pobliskie laski są specjalnie karczowane i spalane by odebrać bobrom budulca :/ Po prostu brak słów ... 
 Wracamy do tematu , ma ktoś jakieś pomysły , żeby pomóc Kobrze oprócz tych wymienionych ? Mi już nic na myśl nie przychodzi ;/
 Wracamy do tematu , ma ktoś jakieś pomysły , żeby pomóc Kobrze oprócz tych wymienionych ? Mi już nic na myśl nie przychodzi ;/ Weź w nocy zawołaj kolegów i jakiemuś rolnikowi te wszystkie gałęzie wywal na podwórko lub mu te świnie wypuść które tak głodują
 Weź w nocy zawołaj kolegów i jakiemuś rolnikowi te wszystkie gałęzie wywal na podwórko lub mu te świnie wypuść które tak głodują 

Będziesz miał większy widok na teren wokół Ciebie a pozatym jeśli jednak jakiś myśliwy przyjdzie to może byc niezadowolony na widok pomniejszonych okien. Wszakże wiemy , że wystawic strzelbę przez małe okno jest trudno , w dodatku celuj w takiego skaczącego zająca
 Będziesz miał większy widok na teren wokół Ciebie a pozatym jeśli jednak jakiś myśliwy przyjdzie to może byc niezadowolony na widok pomniejszonych okien. Wszakże wiemy , że wystawic strzelbę przez małe okno jest trudno , w dodatku celuj w takiego skaczącego zająca  Polecam też wykrystalizowac spory kryształ soli i położyc nie daleko . Sól tym zwierzętom się przyda :>
 Polecam też wykrystalizowac spory kryształ soli i położyc nie daleko . Sól tym zwierzętom się przyda :>  Możliwe , że nie podpasuje mu jego sztuczny zapach ... Spróbować zawsze można tylko uważaj na wrony i kruki bo te "bestie" uniosą w dziobie nawet pół kilograma mięcha czy innego pożywienia
 Możliwe , że nie podpasuje mu jego sztuczny zapach ... Spróbować zawsze można tylko uważaj na wrony i kruki bo te "bestie" uniosą w dziobie nawet pół kilograma mięcha czy innego pożywienia  . Ale spróbuj , może czegoś ciekawego się dowiesz na temat zachowania drapieżników gdy zobaczą darmowe mięso :>
 . Ale spróbuj , może czegoś ciekawego się dowiesz na temat zachowania drapieżników gdy zobaczą darmowe mięso :>