Czołem
Jakiś czas temu skorzystałem z GE do oznaczenia kilku punktów w terenie,zapisałem współrzędne i....okazało się że różnica pomiędzy odczytem GE, a wskazaniem GPS w terenie jest duża, nawet do 200m. Czy próbowaliście robić podobne rzeczy i jakie jest wasze doświadczenie .No i ważne dla mnie gdzie tkwił błąd lub czego nie wziąłem pod uwagę.
GPS to Garmina Etrex
Rozbieżności między Google Earth a GPS
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Rozbieżności między Google Earth a GPS
Tęskno mi do tego kraju gdzie mają tak za tak ,a nie za nie(C.K.Norwid)
- wolfshadow
- Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
A korzystasz z tych samych standardów współrzędnych?
Google Earth instaluje się z domyślnym ustawieniem stopnie.minuty.sekundy. A o ile się nie mylę to w większości urządzeń GPS standardem jest zapis stopnie.minuty_w_formacie_dziesiętnym. W GE ustawia się to w Narzędzia | Opcje zakładka "Widok 3D" pole "Współrzędne geograficzne".
Google Earth instaluje się z domyślnym ustawieniem stopnie.minuty.sekundy. A o ile się nie mylę to w większości urządzeń GPS standardem jest zapis stopnie.minuty_w_formacie_dziesiętnym. W GE ustawia się to w Narzędzia | Opcje zakładka "Widok 3D" pole "Współrzędne geograficzne".
.:fortes fortuna adiuvat - Terencjusz:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
Ja też spisałem współrzędne z google i zamiast baterii artylerii nabrzeżnej znalazłem plastikowe ogrodowe krzesło na górce w lesie.
Za to jak wrzuciłem track z GPSa na googleearth to wszystko było zgodne w 100%.
Czyli coś nie tak z systemem współrzędnych, zresztą jest kilka ich układów. Radzę posprawdzać na forach GPS co i jak.
Za to jak wrzuciłem track z GPSa na googleearth to wszystko było zgodne w 100%.
Czyli coś nie tak z systemem współrzędnych, zresztą jest kilka ich układów. Radzę posprawdzać na forach GPS co i jak.
Wolfshadow -zmieniłem ustawienia jak radziłeś ..i ok, wcześniej dokonałem zmiany na "stopnie w formacie dziesiętnym" i była kicha,ale potem porównałem sobie namiary z GPS i pozmieniałem ustawienia w GE i wszystko gra- dzięki za podpowiedź(rzadko siedzę w programach komputerowych-wolę las)
Tęskno mi do tego kraju gdzie mają tak za tak ,a nie za nie(C.K.Norwid)