Bieda swagman roll

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

Awatar użytkownika
Dąb

Bieda swagman roll

Post autor: Dąb »

Pomysł stary jak podpinka do poncho armii amerykańskiej. Jako sknera, wywalenie na letni śpiworek 800zł (swagman roll) przyprawiłoby mnie o zawał serca. Więc, chcąc nie chcąc, postanowiłem stworzyć bardziej przyjazną dla kieszeni opcję. Najpierw chciałem wykorzystać oryginalną podpinkę USA army. Jednak nowe kosztują swoje i często spędziły wieki ściśnięte w magazynie. Z używanymi też nie jest kolorowo. Całkiem rozsądną opcją okazałby się koc Snugpack jungle blanket i taka będzie pewnie wersja beta. Na wersję testową użyłem taniego śpiwora typu kołdra (odpada wszywanie zamka po obwodzie). Firmy meteor, model dreamer. Dlatego, że większość takich śpiworów ma 180 cm długości, a ten 190 cm. Sam śpiwór wykonany jest z trochę badziewnych materiałów, ale na warunki letnie jest ok. Jak na razie przetrwał cały sezon od wiosny do teraz. Można w nim spać komfortowo do jakichś 10 stopni. W tym okresie robię kanapkę z dwóch śpiworów i też jest ok. W śpiworze wszyłem zamek (dobra, moja kobieta szyła), na środku o długości 50 cm. Początek zamka zaczyna się 80 cm od strony „głowy” śpiwora. Głowa śpiwora została zaopatrzona w tunel z tasiemki, przez który przeprowadzony jest sznurek, w czasie spania jest zaciągany dla lepszego zatrzymania ciepła. Natomiast, podczas użytkowania jako poncho, z przodu ciała. Jakieś 55 cm od dołu doszyte zostały kawałki smyczy na klucze, aby można było je zapiąć na plecach w okolicy pasa. W sumie, to tyle z przeróbek. Zdjęcia obrazują jak to wygląda. Co do do lamówek i tasiemek, zwykłe śliskie lamówki dość ciężko się szyje, na śliskim materiale śpiwora. Warto wybrać się do dobrej pasmanterii i wspomnieć z jakim materiałem będziemy pracować, aby dobrali odpowiednie lamówki.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
https://www.instagram.com/whittling_bushcraft/

Cała tajemnica wiedzy puszczańskiej, tkwi tylko i wyłącznie w chęci jej zdobycia. Nie są potrzebne do tego niezmierzone odmęty pierwotnej puszczy. Nie jest potrzebny super sprzęt czy ubranie rodem z kosmicznych technologi. Wystarczy chcieć, oglądać, czytać i próbować. Nie zrażać się niepowodzeniami. Proste - ale to cała tajemnica. Szkoda, że większość adeptów leśnej ścieżki nie potrafi tego zrozumieć...

"Płyń pod prąd - z prądem płyną tylko śmieci "
Awatar użytkownika
Kopek
Tytuł użytkownika: TRAMPek łikendowy
Re: Bieda swagman roll

Post autor: Kopek »

U mnie te prace we wrześniu przerwał wirus celebryta. Do przeróbki mam linera do poncho holenderskie, który posiada zamek po obwodzie. Na kanale green craft jest ciekawa przeróbka. Oprócz otworu na głowę jeszcze kieszenie. No i mojego linera zaopatrzyłem w takie podłużne guziki do szybszego spinania z samym poncho.
Pewną opcją jest też koc bushmen termo. Takie połączenie trzech warstw.
"Czasem- i mówię to zupełnie szczerze - żal mi, że nie wychowano mnie jak włóczęgi. Nie związanego z żadnym miejscem, obowiązkami i ludźmi.

www.kopsegrob.blogspot.com
Awatar użytkownika
Edka_Kredka
Tytuł użytkownika: mała cholera

Post autor: Edka_Kredka »

Mamy tutaj ukazany klasyczny przykład jak można stracić głowę dla projektu. ;-)
Do kresu życia dotoczę się z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce, tabliczką czekolady w drugiej, narąbana w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"

Gdybym miała jeszcze tylko trochę pokory,
byłabym doskonała.
Awatar użytkownika
Dąb

Kopek widziałem ten film z kanału greencraft , przeróbki naprawdę ciekawe, jak i cały kanał. Koc bushman termo blanket jest ok ale snugpack jest odrobinę cieplejszy. Na pewno też cieplejszy od wszystkich podpinek do poncz , czy to amerykańskich czy brytyjskich/holenderskich. W sumie to ten snugpack jungle blanket to najcieplejszy "kocyk " jaki można u nas dostać w uczciwych pieniądzach.

Cała tajemnica wiedzy puszczańskiej, tkwi tylko i wyłącznie w chęci jej zdobycia. Nie są potrzebne do tego niezmierzone odmęty pierwotnej puszczy. Nie jest potrzebny super sprzęt czy ubranie rodem z kosmicznych technologi. Wystarczy chcieć, oglądać, czytać i próbować. Nie zrażać się niepowodzeniami. Proste - ale to cała tajemnica. Szkoda, że większość adeptów leśnej ścieżki nie potrafi tego zrozumieć...

Awatar użytkownika
mwitek
Gadu Gadu: 4861234
Tytuł użytkownika: HopsasaDoLasa

Post autor: mwitek »

Wpadł taki pomysł, żeby zrobić tego typu ocieplacz z apexu, I w sumie się mocno waham czy mi się chce.

Najbardziej mnie intryguje jak wszyć kaptura. Reszta do ogarnięcia.

Czy to faktycznie warte uwagi?

rozumiem zalety, tylko nie wiem w sumie jak w praktyce.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kopek
Tytuł użytkownika: TRAMPek łikendowy

Post autor: Kopek »

Po mojemu to ma sens jeżeli planujemy jakieś zasiadki itp. Raczej bez ogniska, może z awaryjnym noclegiem. Ale do tego jakaś warstwa nieprzemakalna. Dlatego taki bieda swagman łączę z poncho.
"Czasem- i mówię to zupełnie szczerze - żal mi, że nie wychowano mnie jak włóczęgi. Nie związanego z żadnym miejscem, obowiązkami i ludźmi.

www.kopsegrob.blogspot.com
Awatar użytkownika
mwitek

No właśni widzę to jako eksperyment :D

Może do posiedzenia przy ognisku zimniejszą porą nie za blisko żeby dziur nie powypalać.

Sam nie wiem
Obrazek
Awatar użytkownika
Dąb

Zasiadki aby zwierzątka popodglądać , rano jak zimno zanim ogień się rozhula albo my się rozkręcimy. Kiedy stajemy zamiast brać dodatkowy sweter/ocieplacz , aby po plecach nie dawało złem jak siedzimy przy ognisku, no i jako część kanapki ze śpiworów. Do tego używałem. Jako , że moje jest mocno budżetowe to nie przejmuję się dziurami od iskier.

Awatar użytkownika
mwitek

Jak mi się uda uszyć to koszt pln nie bedzie duży ino pracy włożę trochę więc powiedzmy że też budżetowo. Chyba żeby zew warstwę z czegoś innego w czym się dziury nie robią od iskier. Tyle że cięższe by było. Może bez sensu
Obrazek
ODPOWIEDZ