www.reconnet.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Abscessus Perianalis
2012-02-17, 22:29
Proste przepisy kulinarne
Autor Wiadomość
czarski 

Dołączył: 13 Cze 2013
Posty: 5
Skąd: szczecin
Wysłany: 2015-06-19, 14:13   

No toż właśnie eksperyment przeprowadziłem już dwukrotnie i kuchnie mam dalej całą. Podobno można kupić szybkowar, który służy tylko do gotowania słoików, także nie tylko ja tak eksperymentuję. Szama bardzo dobra nie ma co rozważać tylko gotować. Na wycieczki lepsze od tyrolskiej.
http://www.pickyourown.or..._directions.php
https://www.youtube.com/watch?v=kSOwzmxliO0
Chociaż na ile zrozumiałem to kobita na filmie mówi że ktoś zginął gotując w szybkowarze :566:

a mięso wygląda tak samo jak na tym filmie
https://www.youtube.com/watch?v=MJYdLOjR5YI
ale babka nawiedzona - lepsze niż rudetube
Ostatnio zmieniony przez czarski 2015-06-19, 14:32, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
Dźwiedź 
brat cebka


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 22 Wrz 2013
Posty: 706
Skąd: GoldenCity
Wysłany: 2015-06-19, 14:27   

czarski napisał/a:
...na ile zrozumiałem to kobita na filmie mówi że ktoś zginął gotując w szybkowarze :566:

No tak, ale gotował trotyl :mrgreen:
_________________
BUK, HUMOR i DZICZYZNA
 
     
wilow7 


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 18 Paź 2014
Posty: 202
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-07-05, 14:17   

lukasz_sp napisał/a:
Ciśnienie w szybkowarze jest takie samo jak w pojemniku który podgrzewamy. Na tym polega ten myk! (oczywiście zależy to też od rozszerzalności cieplnej obu substancji)....
Powietrze w słoiku chyba nie działa na korzyść eksperymentu. Tak mi się wydaje...

Powietrze w słoiku działa korzystnie (przeciw pękaniu słoika) jako poduszka powietrzna o dużej ściśliwości.
Gdyby substancja w słoiku miała większą rozszerzalność termiczną od wody, go taka 'poduszka' zrównoważy ciśnienia.
Dodatkowo w szybkowarze zawsze jest tak poduszka powietrzna pod pokrywką => nie wypełniać słoików po samą zakrętkę.
_________________
Inżynier
 
     
Mr.Bogus 

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 10 Kwi 2012
Posty: 190
Skąd: inąd
Wysłany: 2015-07-06, 09:46   

Proces pasteryzacji słoików w szybkowarze nie różni się zbytnio od gotowania w zwykłym garnku.
Jedyne różnice to, to że odbywa się pod większym ciśnieniem, a wiec w wyższej temperaturze.

Z mojego doświadczenia:
szmata na dno,
nie wypełniamy słoika do pełna (bo zawartość wycieknie, lub słoik pęknie)
w słoiku musi być choć trochę wody (w kupowanym mięsie jest wpompowanej sporo).
Nie dokręcany pokrywki "na chama" tylko delikatnie.
Po wyjęciu stawiamy denkiem do góry - na zakrętce -do ostygnięcia.

A dlaczego słoik nie pęknie, bo wewnątrz i na zewnątrz (w szybkowarze) wytworzy się para wodna, więc ciśnienie będzie podobne (poza niewielkimi wahaniami wynikającymi z szybkości nagrzewania.
Po wtóre słoiki za zakrętki i słoje wecka skonstruowane są tak, że podczas gotowania część zawartego w nich powietrza z parą wodną uchodzą pod pokrywką - dlatego nie dokręcamy "na chama", bo słoik może pęknąć.
Po ochłodzeniu w słoiku tworzy się podciśnienie, które przysysa i uszczelnia pokrywkę - jak otwieramy - to jest "psyk".

Co do jednokrotnej pasteryzacji mięsa, to byłbym, jednak ostrożny.

Przetwory niekwaśne trzeba tyndalizować, a więc: mięsa, groszek, grzyby, fasolę.

Za Wiki:
Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny. Termin wywodzi się od nazwiska irlandzkiego uczonego Johna Tyndalla.

Mechanizm działania:

-pierwsza pasteryzacja zabija głównie formy wegetatywne, nie jest w stanie zabić niektórych form przetrwalnych;
-po upływie doby, pod wpływem impulsu termicznego z przetrwalników rozwijają się kolejne formy wegetatywne bakterii, które giną po drugiej pasteryzacji;
-trzecia pasteryzacja działa podobnie jak druga, zabijając ewentualne opóźnione bakterie.

Pasteryzacja w szybkowarze odbywa się w podwyższonej temperaturze - 120*, ale jednak nie zabije wszystkich form przetrwalnikowych.

Ja bym jednak pasteryzował mięso w szybkowarze dwukrotnie dwa razy po 45 min co 24 godz. i może stać kilka lat.
W celu przedłużenia trwałości trzeba posolić i ewentualnie zakwasić (np dodać pomidorów).

U nas w piwnicach zburzonych podczas wojny budynków do tej pory znajdowane są słoiki z mięskiem - które całkiem ładnie wygląda :mrgreen: .
 
     
soohy 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 24
Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 975
Skąd: Małopolskie, Brzesko
Wysłany: 2015-09-04, 19:00   

O, nie wrzucałem to wrzucę. Okres największej obfitości jeżyn już minął, ale do późnej jesieni możemy spotkać owoce.

Rozdrobniłem trochę jeżyn z cukrem w kubku, do drugiego naczynia wrzuciłem dwa jajka, trochę mąki i szczyptę proszku do pieczenia. Wyrobiłem konsystencję przypominającą jogurt pitny. Zmieszałem trochę jeżyn z ciastem i usmażyłem na tłuszczu, raz obracając całość. Wierzch również posmarowałem jeżynami z cukrem.







Smacznego.
_________________
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/
 
     
cudak 

Dołączył: 05 Wrz 2013
Posty: 44
Skąd: Obrzycko/Poznań
Wysłany: 2015-09-05, 13:49   

Soohy , normalnie ślina mi zalała klawiaturę a zęby porysowały ekran, jak to zobaczyłem i przeczytałem.
 
 
     
Bubel 


Pomógł: 6 razy
Wiek: 30
Dołączył: 08 Wrz 2011
Posty: 547
Skąd: Łódź
Wysłany: 2015-09-06, 09:14   

podpisuję się pod postem kolegi wyżej.... robiłeś w lesie czy w domu? bo jak w lesie to sporoskładników taszczysz jak na Ciebie ;)
 
 
     
soohy 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 24
Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 975
Skąd: Małopolskie, Brzesko
Wysłany: 2015-09-06, 09:41   

Bubel napisał/a:
podpisuję się pod postem kolegi wyżej.... robiłeś w lesie czy w domu? bo jak w lesie to sporoskładników taszczysz jak na Ciebie ;)


W domu, w domu. Wraz ze syropem.
_________________
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/
 
     
Michal N 
Metyl Podgrzybek


Pomógł: 10 razy
Wiek: 38
Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 1260
Skąd: Warszawa-Mokotów
Wysłany: 2020-05-06, 18:02   

Coś się Treasure nie pochwalił a przed chwilą przypadkiem trafiłem na Youtube: Marcin i Karol w akcji:
https://www.youtube.com/watch?v=B9Di3tJ_03g
_________________
 
 
     
mwitek 
HopsasaDoLasa


Pomógł: 2 razy
Wiek: 34
Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 1002
Skąd: Łódź
Wysłany: 2020-05-07, 11:35   

Fajnie
_________________
 
 
     
acia1065 
Acia


Wiek: 49
Dołączyła: 29 Lis 2011
Posty: 184
Skąd: małopolska
Wysłany: 2020-07-10, 07:05   

Polecam jajecznicę z dodatkiem pomidora (lepiej obrać za skórki) lub jabłkiem z dodatkiem majeranku - moja ulubiona!
_________________
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10