Witam
Spotkałem nad wodą ciekawą roślinę, nie potrafię oznaczyć co to jest dokładnie. Wygląda jak wielki szczypiorek (wyższy od człowieka), rośnie w wodzie i nie ma liści:
Fotka 1 - http://www.imagic.pl/files/1182/./WP_20 ... 5B1%5D.jpg
Fotka 2 - http://www.imagic.pl/files/1182/./WP_20 ... 5B1%5D.jpg
Z góry dzięki za pomoc
Duży szczypior nad wodą
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw, bogdan
- viragolo
- Posty: 123
- Rejestracja: 29 wrz 2014, 03:52
- Lokalizacja: Lewin Brzeski
- Gadu Gadu: 1466772
- Tytuł użytkownika: viragolo
- Płeć:
Duży szczypior nad wodą
Carpe Diem
-
- Posty: 60
- Rejestracja: 20 lis 2011, 16:32
- Lokalizacja: Szczytno
- Tytuł użytkownika: Dawniej Rafick
- Płeć:
Tę białą część można jeść nawet na surowo. Nasiona też są jadalne. Podobny gatunek to oczeret leśny bodajże.
Moje zdjęcia i nie tylko: WildWay.pl
- viragolo
- Posty: 123
- Rejestracja: 29 wrz 2014, 03:52
- Lokalizacja: Lewin Brzeski
- Gadu Gadu: 1466772
- Tytuł użytkownika: viragolo
- Płeć:
Wczoraj udało się wyjść i zebrać 20 pędów, niestety nie udało się ich upiec więc druga część "recki" z szamania Oczeretu pojawi się na weekend.
Roślina rośnie w wodzie, przy brzegu, szybko się rozprzestrzenia jednak przegrywa rywalizację z trzciną i pałką wodną przez co nie jest tak popularna:
Podwodna część pędów jest miękka, jednak ma w środku jakby "gąbkę", ciekawi mnie jak ta gąbka zachowa się przy pieczeniu (oraz przy gotowaniu):
c.d.n.
Roślina rośnie w wodzie, przy brzegu, szybko się rozprzestrzenia jednak przegrywa rywalizację z trzciną i pałką wodną przez co nie jest tak popularna:
Podwodna część pędów jest miękka, jednak ma w środku jakby "gąbkę", ciekawi mnie jak ta gąbka zachowa się przy pieczeniu (oraz przy gotowaniu):
c.d.n.
Carpe Diem