Wężymord czarny korzeń

mniam, mniam...

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

Awatar użytkownika
Doczu
Posty: 1284
Rejestracja: 25 mar 2009, 10:25
Lokalizacja: Pinecity
Tytuł użytkownika: Litewski Cham
Płeć:

Wężymord czarny korzeń

Post autor: Doczu »

Dziś oglądałem jakiś archiwalny odcinek "Makłowicza..." i pojawił się tam ów Wężymord.
Czy ktoś próbował tego w leśnej kuchni ?
Podobno smakuje jak szparagi , ale próżno szukac przepisów w sieci.
Awatar użytkownika
thrackan
Posty: 911
Rejestracja: 16 cze 2009, 03:38
Lokalizacja: Warszawa
Gadu Gadu: 2123627
Tytuł użytkownika: Manufaktura strużyn
Płeć:
Kontakt:

Post autor: thrackan »

Doczu pisze: ale próżno szukac przepisów w sieci.
Nie wiem, co wklepałeś w googla, albo czym go obraziłeś, ale mi w trzy minuty udało się wyszukać takie:
http://www.przepisykulinarne.net.pl/pot ... i-wezymord
http://magazynsmak.pl/w-objeciach-wezymorda/
http://www.naturaity.pl/apteka-natury/w ... onera.html
http://www.gotujmy.pl/wezymord-czyli-sk ... 78370.html
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/w ... a-na-obiad
http://przepisykulinarne.studio-zdrowie ... -wezymord/
http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/prze ... _7876.html

Bonusowo cały wątek o uprawie i przyrządzaniu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=18614

I jeszcze w kolejne dwie minuty ze źródeł anglojęzycznych:
http://zelovoc.alteon.sk/en/vegetables/ ... alsify/10/
http://beneficialfarmscsa.wordpress.com ... d-recipes/
http://crossfitcatcave.blogspot.nl/2013 ... cakes.html
http://cookingupastorminateacup.blogspo ... black.html
http://www.food.com/recipe/salsify-oyster-plant-230982

Wyselekcjonowałbym więcej, ale chwilowo zaganiany jestem. Miłej lektury ;-)

Jakbyś potrzebował więcej, szukaj w źródłach angielskich jak wiki podpowiada: "black salsify or Spanish salsify, also known as black oyster plant, serpent root, viper's herb, viper's grass or simply scorzonera", a w polskich jako: "wężymord, czarne korzonki, skorzonera".
Awatar użytkownika
acia1065
Posty: 183
Rejestracja: 29 lis 2011, 09:51
Lokalizacja: małopolska
Gadu Gadu: 3955209
Tytuł użytkownika: Acia
Płeć:
Kontakt:

Wężymord

Post autor: acia1065 »

W necie jest dużo przepisów na skorzonerę, nawet Łapanowski i Jakubiak ją polecają (jako modni kucharze!)
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
Awatar użytkownika
Doczu
Posty: 1284
Rejestracja: 25 mar 2009, 10:25
Lokalizacja: Pinecity
Tytuł użytkownika: Litewski Cham
Płeć:

Post autor: Doczu »

Dzięki za linki. Musiałem coś pokiełbasić z hasłem w google, bo rzeczywiście wyników jest masa. Jakaś literówa się musiała wkraść.
Przyznam że ilośc wyników jest zaskakująca dla mnie.
A teraz z innej beczki - ktoś osobiście próbował ?
Awatar użytkownika
acia1065
Posty: 183
Rejestracja: 29 lis 2011, 09:51
Lokalizacja: małopolska
Gadu Gadu: 3955209
Tytuł użytkownika: Acia
Płeć:
Kontakt:

Post autor: acia1065 »

Smakuje podobnie jak szparagi. Bardzo brudzi ręce i ubranie!
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
Awatar użytkownika
Mr. Wilson
Posty: 422
Rejestracja: 27 paź 2010, 22:55
Lokalizacja: xyz
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Mr. Wilson »

W tym roku posadziłem koło domu wężymorda. Ładnie wyrósł, korzenie długie i grube. Ciekawy byłem jego smaku i kawałek korzenia ugotowałem w samej wodzie. Szybko mięknie, jest delikatny, mało włóknisty, wg mnie lekko słodki, ogólnie bardzo fajne warzywko. Po ugotowaniu można jeść sam lub co robię częściej, dodaję wraz z innymi roślinami do zup.
Ugotowałem ostatnio w Sandomierzu gar zupy z kilkunastu roślinek i wyszła rewelacyjna.
Las moim domem i najlepszym przyjacielem
ODPOWIEDZ