To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
www.reconnet.pl
survival, turystyka, militaria - forum

Leśna kuchnia - Podagrycznik w kuchni

Hiskiasz - 2018-05-01, 23:29

Ja w ostatnich dniach zakisiłem z chrzanem wykopanym na dziko:



Jedna z moich ulubionych kiszonek. Na tym zdjęciu oprócz podagrycznika jest słoik z kłączami czyśćca błotnego (po lewej), do posadzenia w ogrodzie, oraz też kilka słoików zakiszonego barszczu.

steppenwolf - 2018-05-02, 10:04

Hiskiasz napisał/a:
Ja w ostatnich dniach zakisiłem z chrzanem wykopanym na dziko:


Zapodałem temat żonie – ona jest specjalistką od kiszenia; temat „przeżuwa”.

Osobiście w tym roku z podagrycznika robiłem:
1. Chłodnik 1 (siekany szczypiorek, mniszek, pokrzywa i podagrycznik – przyprawione solą i odrobiną octu, zalane miksem śmietany i mleka, a do tego odsmażane ziemniaki).
2. Chłodnik 2 (siekany szczypiorek, pokrzywa i podagrycznik – przyprawione solą, zalane kefirem, a do tego odsmażane ziemniaki).
3. Placki Shreka (do ciasta naleśnikowego dodany zblendowany mniszek, pokrzywa i podagrycznik – smażone pod wymiar w patelni 140 mm).
4. Wiosenny koktajl (w niewielkiej ilości przegotowanej wody zblendowana pokrzywa, mniszek i podagrycznik i dodana do smaku łyżeczka miodu – łatwiej mi już idzie picie piołunu).

cudak - 2018-06-06, 09:33

Smaczna i szybka w przygotowaniu jest surówka z jabłek i podagrycznika. Proporcje " na oko".
Można dodać troszke cukru lub miodu albo rodzynek. Pychota!

steppenwolf - 2019-05-04, 10:08

Łuczaj zamieścił artykuł o p., w tym grafikę ilustrującą różnice pomiędzy podobnymi roślinami.

ROZPOZNANIE



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group